Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Sklad za otroke sta včeraj opozorila, da je bil leta 2021 zabeležen največji upad rutinskega cepljenja otrok v zadnjih 30 letih.

Odstotek otrok, ki so prejeli tri odmerke cepiva proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju, se je med letoma 2019 in 2021 zmanjšal za pet odstotnih točk, na 81 odstotkov. Podatek je tudi pokazatelj pokritosti s cepljenjem znotraj držav in med njimi. 25 milijonov otrok tako ni dobilo življenjsko pomembnih cepiv.

Leta 2021 je na 81 odstotkov padla tudi pokritost precepljenosti proti ošpicam. Podoben upad cepljenja so zabeležili tudi pri otroški paralizi in virusu HPV.

Zmanjšanje je posledica številnih dejavnikov, vključno z večjim številom otrok, ki živijo v konfliktnih okoljih, kjer je število napačnih informacij večje.

UNICEF je padec precepljenosti otrok opisal kot največje trajno nazadovanje cepljenja otrok v generaciji. Stopnja precepljenosti se je vrnila na raven iz začetka leta 2000.

Agencija je sporočila, da so osredotočenost na kampanje cepljenja proti COVID-19 v letu 2021 ter gospodarska kriza in obremenitev zdravstvenih sistemov zaradi pandemije preprečili hitrejše okrevanje rutinskega cepljenja.

Število otrok, ki niso bili cepljeni, se je med letoma 2019 in 2021 povečalo za 37 odstotkov, s 13 na 18 milijonov otrok. Podatki kažejo da je je to trend, ki se večinoma pojavlja v državah z nizkim in srednjim dohodkom.

Da bi preprečili izbruhe številnih nalezljivih bolezni je treba cepiti več kot 90 odstotkov otrok. V zadnjih mesecih so tako že poročali o naraščajočih primerih bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem. Eden izmed primerov je 400-odstotni porast primerov ošpic v Afriki leta 2022. 

Leta 2021 svoj prvi odmerek cepiva proti ošpicam zamudilo kar 24,7 milijona. Nadaljnjih 14,7 milijona pa ni prejelo osnovnega drugega odmerka, kažejo podatki. Pokritost precepljenosti je bila tako 81 odstotna, kar je najmanj po letu 2008. Številke so izračunane na podlagi podatkov iz nacionalnih zdravstvenih sistemov v 177 državah.

Foto: aafp.org