S 1. majem zavarovalnica  Generali mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kar za 10,39 evra

S 1. majem zavarovalnica  Generali mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kar za 10,39 evra

S 1. majem zavarovalnica Generali mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zvišuje kar za 10,39 evra. Kot glavne razloge za zvišanje zavarovalnica navaja neugodne trende na področju zdravstvenih storitev. Navedli so rast cen zdravstvenih storitev (t. i. medicinsko inflacijo) ter rast obsega opravljenih zdravstvenih storitev v zadnjem letu.

V današnjem sporočilu za javnost so zapisali, da se cene zdravstvenih storitev v Sloveniji zadnja leta povišujejo. Najvišjemu dvigu smo bili zaradi visoke inflacije, priča lani. Posledično so se poviševala tudi doplačila k zdravstvenim storitvam.

V prvih dveh mesecih letošnjega leta pa je bilo zaradi vpliva zakonodaje na področju skrajševanja čakalnih dob opravljenih 12 odstotkov več zdravstvenih storitev kot v enakem obdobju lani, so dodali.

Opozorili so, da se ob spreminja tudi nabor storitev. Navajajo, da je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) od začetka leta 2020 do 1. februarja letos v nabor vključil več kot 1270 novih storitev in okrog 110 storitev, ki se izvajajo pri zdravljenju na daljavo.

Pri Generaliju zavarovanih 315.000 zavarovancev

V lanskem letu je zdravstvene storitve na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja koristilo 95 odstotkov zavarovancev zavarovalnice Generali. Stroški doplačil so se samo v prvih dveh mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani, zvišali za 27 odstotkov so izpostavili v omenjeni zavarovalnici.

Najvišjo rast stroškov v prvih dveh mesecih letošnjega leta v primerjavi z istim obdobjem lani beležijo pri bolnišnični dejavnosti, in sicer za več kot 50 odstotkov. Sledijo storitve specialistične dejavnosti in zdravstva na primarni ravni, katerih stroški so se povišali za več kot 30 odstotkov.

Pri zavarovalnici Generali so izpostavili, da so premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nazadnje povišali 1. novembra 2019, doslej pa je bila najnižja na trgu. Nova osnovna mesečna premija bo od 1. maja znašala 44,89 evra (namesto dosedanjih 34,50 evra).

Zavarovalnica ima sicer na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja dobrih 315.000 zavarovancev.

Kaj pravi Vzajemna

“Če se bo trend rasti celotnih odhodkov v zdravstvenem sistemu nadaljeval, bo to vplivalo na premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zato bo treba natančno spremljati vse dodatne obremenitve, ki se prenašajo na dopolnilno zdravstveno zavarovanje. O morebitni spremembi premije bomo zavarovance in javnost pravočasno obvestili.”

Na premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja med drugim vplivajo višina in obseg doplačil, spremembe cen zdravstvenih in z njimi povezanih storitev ter medicinska inflacija, so dodali pri Vzajemni.

“Višji odhodki ZZZS pomenijo hkrati višja doplačila k zdravstvenim storitvam in posledično tudi višjo premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.”

vir Foto: Pexels