S hladno fronto ponoči v Slovenijo prihaja tudi sneg

ByAna Koren

25. februarja, 2023
Foto: PexelsFoto: Pexels

S hladno fronto ponoči v Slovenijo prihaja tudi sneg

Ponoči bo Slovenijo prešla hladna fronta, ki bo prinesla nekaj snega. Vremenoslovci napovedujejo, da bo marsikje po nižinah snega sicer le za vzorec, ponekod na jugu države ga lahko zapade tudi več kot 20 centimetrov snega.

Po daljšem obdobju sončnega vremena in nadpovprečno visokih temperatur bodo Slovenijo zajele padavine. Sprva se bodo pojavljale v obliki krajevnih ploh, zvečer pa se bodo po napovedi Agencije RS za okolje (ARSO) razširile nad večji del države. Ob prehodu hladne fronte se bo nato meja sneženja v večjem delu države ponoči spustila do nižin.

Večje količine snega po nižinah sicer večinoma ni pričakovati. Po napovedih vremenskega portala Ciklon.si bo količina novozapadlega snega po nižinah severne polovice države precej skromna. “Ponekod na severovzhodu države in v Ljubljanski kotlini lahko ob šibkih oz. rahlih padavinah ostane zgolj pri dežju oz. mešanju dežja in snega,” so zapisali na Facebooku.

Snega ni pričakovati tudi na Primorskem in v Prekmurju.

Več snega pa ob tem lahko pričakujejo v južnem in jugovzhodnem delu države. “Tam bo do jutri zjutraj po nižinah lahko zapadlo do okoli 10 centimetrov snega, na Notranjskem in Kočevskem pa večinoma od 15 do 25 centimetrov,” napovedujejo na portalu.

Oranžno opozorilo ARS-a

V soboto zvečer bo na Primorskem zapihala burja. Od nedelje zjutraj do ponedeljka zjutraj bodo na izpostavljenih mestih najmočnejši sunki do okoli 120 km/h.

V nedeljo bodo padavine večinoma ponehale

Padavine bodo v nedeljo zjutraj oslabele, v večjem delu Slovenije bodo ponehale. Na ARS-u napovedujejo, da se bo čez dan ponekod v zahodni in severni Sloveniji delno zjasnilo, v osrednji, južni in jugovzhodni Sloveniji pa bo občasno še naletaval sneg. Jutranje temperature bodo od -2 do 2, na Primorskem okoli 5 stopinj Celzija.

Hladno vreme se bo nadaljevalo tudi v ponedeljek in torek. Po napovedih portala Ciklon.si bo do ponedeljka zjutraj na jugu države sicer lahko zapadlo še dodatnih od 10 do 15 centimetrov suhega snega.

Vir

Ne spreglejte…

Kanali v Benetkah suhi, strokovnjaki svarijo pred sušo v Evropi

Zelo mila zima, rekordno malo dežja in osupljivo pomanjkanje snega v Evropi so pustile reke, kanale in jezera po vsej celini na zaskrbljujoče nizkem nivoju. Strokovnjaki opozarjajo, da bi se lahko ponovile lanske hude suše… več tukaj.