S katerim od jedilnih olj je najbolj zdravo kuhati?

ByAna Koren

2. aprila, 2023

S katerim od jedilnih olj je najbolj zdravo kuhati?

S katerim od jedilnih olj je najbolj zdravo kuhati? Jedilna olja nam omogočajo, da meso in zelenjavo dušite in cvrete tako, da dobijo zlato rjavo barvo. Edina težava pri tem, je, da niso vsa jedilna olja dobra za nas.

Nekatera olja, na primer koruzno, repično in sončnično olje so zaradi visoke vsebnosti omega-6 maščobnih kislin na precej slabe glasu. Prekomerno uživanje teh maščobnih kislin lahko namreč prispeva k kroničnem vnetjem. Kljub temu obstaja dolg seznam zdravih jedilnih olj brez škodljivih sestavin.

Olivno olje je najočitnejša izbira, saj vsebuje malo omega-6, a je bogato z za srce zdravimi omega-3. Njegov nevtralen okus se dobro obnese v vsaki jedi.

Najboljše olje za kuhanje je

Vprašanje: Za kuhanje sem vedno uporabljal oljčno olje, saj je oglaševano kot dobro za zdravje srca. Ker je v trgovinah izbira velika, se sprašujem, ali naj namesto oljčnega uporabim avokadovo olje ali olje grozdnih pečk?

Odgovor: Čeprav je olj za kuhanje res veliko, se lahko s prehranskega vidika z oljčnim primerja le avokadovo olje. Z oljčnim oljem ima veliko podobnih lastnosti, vključno z visoko vsebnostjo antioksidantov in zdravih maščob, zlasti oleinske kisline, enkrat nenasičene maščobne kisline, za katero je dokazano, da zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja ter nekatere vrste raka.

Tako kot ekstra deviško oljčno olje se tudi avokadovo olje bori proti celičnim vnetjem, povezanim s staranjem in drugimi boleznimi. Vsebuje skoraj enako vitamina E, ki je ključen za zdravje kože in možganov, kot olivno olje.

Glavna razlika med obema jedilnima oljema? Avokadovo olje ima višjo dimno točko, zato lažje prenese višje temperature, preden se začne razgrajevati in sproščati vnetne delce, ki povečujejo tveganje za zdravstvene težave. Za splošno kuhanje se držimo oljčnega olja, avokadovo olje pa uporabimo pri pečenju na žaru in drugem kuhanju pri visoki temperaturi.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Ali ekstra deviško oljčno olje pri segrevanju postane škodljivo? 

Ali ekstra deviško oljčno olje pri segrevanju res postane škodljivo? Olja in maščobe imajo v svetu kulinarike pri pripravi različnih jedi ter izboljšanju njihovega okusa, ključno vlogo. Od cvrtja in dušenja do zalivanja solat so olja glavna sestavina večine svetovnih kuhinj. Vendar niso vsa olja enaka in težko je določiti, katera so najbolj primerna za uporabo pri visokih temperaturah… več tukaj.