S severa Gaze beži na tisoče palestinskih civilistov

ByAna Koren

8. novembra, 2023 , , ,
Gaza, beg civilistov [Foto: Zajem zaslona]

S severa Gaze beži na tisoče palestinskih civilistov

S severa Gaze beži na tisoče palestinskih civilistov. Bežijo pred izraelskimi zračnimi napadi in kopenskimi spopadi med izraelskimi enotami in militanti Hamasa, navaja Reuters. Eksodus se je odvijal v štiriurnem oknu priložnosti, ki ga je napovedal Izrael. Slednji je prebivalce pozval, naj takoj zapustijo sever, ki ga obkrožujejo izraelske oborožene sile. Izrael je opozoril, da bodo tisti, ki ostanejo, tvegali, da bodo ujeti v nasilje.

Palestinski zdravstveni uradniki so sporočili, da je v zračnem napadu, ki je v sredo zjutraj prizadel begunsko taborišče Nusseirat, umrlo 18 ljudi. V Khan Younisu je bilo v zračnem napadu ubitih šest ljudi, vključno z deklico.

Obkoljeni

Mesto Gaza, glavni bastion militantne skupine Hamas na ozemlju, je zdaj obkoljeno z izraelskimi silami. Vojska je sporočila, da so čete napredovale v središče mesta, medtem ko Hamas trdi, da so njegovi borci povzročili velike izgube.

Glavni tiskovni predstavnik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari je dejal, da bojni inženirji uporabljajo eksplozivne naprave, da bi uničili Hamasovo mrežo predorov, ki se razteza več sto kilometrov pod Gazo. Vojska je doslej uničila 130 predorov.

V zračnih napadih so bili ubiti tudi izdelovalec orožja Hamas Mahsein Abu Zina in več borcev, je sporočila izraelska vojska. Izraelski tanki so naleteli na močan odpor borcev Hamasa, ki uporabljajo predore za izvajanje napadov. Izrael trdi, da je bilo ubitih 33 njegovih vojakov.

Predstavniki ZN in svetovnih sil G7 so okrepili pozive k humanitarni prekinitvi vojne, da bi pomagali ublažiti trpljenje civilistov v Gazi, kjer so bile cele soseske uničene zaradi izraelskega bombardiranja, osnovne zaloge pa zmanjkujejo.

“Pomembno je, da Izrael razume, da je v nasprotju z njegovimi interesi vsak dan videti strašno podobo dramatičnih humanitarnih potreb palestinskega ljudstva,” je dejal generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

7. oktober

Izrael je napadel Gazo kot odgovor na čezmejni napad Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, v katerem so strelci ubili 1400 ljudi, večinoma civilistov, in vzeli približno 240 talcev, glede na izraelske podatke.

Izrael pravi, da ne bo privolil v prekinitev ognja, dokler talci ne bodo izpuščeni. Hamas pravi, da se ne bo nehal bojevati, medtem ko je Gaza, eno najgosteje naseljenih območij na svetu, napadena.

Na tisoče Palestincev, ki so bežali s severa, so se utrujeni prebili v dolgi vrsti mimo porušenih in od bomb razbrazgotinjenih zgradb.

Izraelska vojska jim je rekla, naj se premaknejo južno od mokrišč Wadi Gaza vzdolž glavne ceste Salah al-Din. Ogromno razseljenih ljudi izmed 2,3-milijonskega prebivalstva Gaze je že natlačenih v šolah, bolnišnicah in drugih krajih na jugu.

Na tisoče drugih ostaja znotraj obkroženega severa, vključno z glavno bolnišnico Al Shifa v mestu Gaza, kjer se je Um Haitham Hejela zatekla s svojimi majhnimi otroki v improviziranem šotoru.

“Razmere se iz dneva v dan slabšajo,” je dejala. “Ni hrane, ni vode. Ko gre sin po vodo, stoji po tri, štiri ure v vrsti. Udarili so pekarne, nimamo kruha.”

Izkazani namen Izraela je izbrisati Hamas z napadi po Gazi iz zraka, kopnega in morja, medtem ko so kopenske enote vdrle, da bi v srditih urbanih spopadih sredi ruševin zgradb razdelile ozek obalni pas na dva dela.

Spopadi

Palestinski mediji poročajo o spopadih med skrajneži in izraelskimi silami v bližini begunskega taborišča al-Shati (Plaža) v mestu Gaza. Hamasovo oboroženo krilo, Brigade Izz ad-Din al-Qassam, je sporočilo, da so njegovi borci uničili izraelski tank v mestu Gaza. Reuters ni mogel preveriti trditev nobene strani.

Iz Izraela niso sporočili več o morebitni usodi Yahya Sinwarja, najvišjega voditelja Hamasa v Gazi, ki naj bi bil ključni načrtovalec napadov 7. oktobra. Izrael je v torek sporočil, da so ga stisnili v bunker.

Izrael je bil doslej nejasen glede svojih dolgoročnih načrtov, če bo dosegel zastavljeni cilj poraza Hamasa. Visoki izraelski uradnik, ki je želel ostati anonimen, je novinarjem v Washingtonu v torek povedal, da Izrael nima namena ponovno zasesti Gaze ali ga “dlje časa” nadzorovati.

“Ocenjujemo, da so naše trenutne operacije učinkovite in uspešne, in še naprej si bomo prizadevali,” je dejal uradnik. “Ni neomejeno ali za vedno.” Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v začetku tega tedna za ABC News povedal, da si bo Izrael prizadeval prevzeti varnostno odgovornost za Gazo “za nedoločen čas”, zaradi česar so ameriški uradniki previdni pred izraelsko “ponovno okupacijo.”

vir

Foto: Zajem zaslona

Portal24