S temi začimbami lahko premagate hrepenenje po sladkorju

ByI.M.

5. februarja, 2024 , ,

S temi začimbami lahko premagate hrepenenje po sladkorju

Hrepenenje po sladkorju je pogosto neustavljivo, a pretirano uživanje sladkarij lahko privede do resnih zdravstvenih težav. Raziskave kažejo, da je željo po sladkorju mogoče obvladati s pomočjo naravnih sredstev, kot so začimbe.

Zakaj hrepenimo po sladkorju?

Občutljivost na hrano, stres, osamljenost, neravnovesje ravni krvnega sladkorja in nihanje hormonov so lahko vzroki za željo po sladkorju. Visok vnos sladkorja je povezan z resnimi zdravstvenimi težavami, zato je pomembno najti načine za obvladovanje težnje po sladkem.

5 začimb, ki pomagajo zmanjšati željo po sladkorju

1. Cimet

Cimet, v Indiji imenovan tudi dalchini, jedem ne doda le okusa, ampak stabilizira tudi raven sladkorja v krvi. Posnema delovanje inzulina, kar povečuje transport glukoze v celice.

2. Semena triplata

Semena piskavice ali methi semena vsebujejo aminokislino, ki spodbuja sproščanje insulina. Namočite jih čez noč in zaužijte ali dodajte v prahu kariju in juham.

3. Ingver

Ingver uravnava krvni sladkor in zmanjšuje lakoto. Pogosto se uporablja v čajih ali dodaja jutranjim napitkom.

4. Nageljnove žbice

Dokazano izboljšujejo delovanje insulina in znižujejo koncentracijo glukoze v krvi. Lahko jih dodate riževim jedem, karijem ali čajem.

5. Kardamom

Priljubljena aromatična začimba, kardamom, zavira željo po sladkorju. Lahko ga dodate čaju, sladicam ali riževim jedem.

Uravnotežena prehrana z začimbami

Pri uporabi teh začimb je ključno, da jih vključite v uravnoteženo prehrano. Dodajte jih k polnozrnatim žitom, pustim beljakovinam, zdravim maščobam, sadju in zelenjavi za okusen, a zdrav obrok brez sladkorja. Če opazite kakršne koli alergijske reakcije, se posvetujte s strokovnjakom za prehrano. Začimbe so odličen način za obvladovanje hrepenenja po sladkorju. Namesto da se zatekate k sladkim dobrotam, poskusite dodati te začimbe v svoje obroke in uživajte v okusnih, a zdravih alternativah. Spremembe v prehrani, podprte z naravnimi sestavinami, so ključ do dolgoročnega dobrega zdravja.

vir ; Foto: Pexels ; Portal24