S trajektom na potep – odkrijte nepozabni Istanbul

ByI.M.

3. februarja, 2024 , ,
Foto: PixabayFoto: Pixabay Istanbul

S trajektom na potep – odkrijte nepozabni Istanbul

Istanbul, edinstveno mesto, ki se razteza na dveh celinah, je polno čudovitih priložnosti za raziskovanje, ne glede na vaše interese – ali ste ljubitelj arhitekture, gastronomije ali kulture. Toda ključ do pravega doživetja tega mogočnega mesta leži v pogledu z mesta, kjer ga lahko opazujete najbolje – ob obrežju Bosporja, morske ožine med Evropo in Azijo, ki simbolizira srce Istanbula.

Čeprav so številni sultani v preteklosti sanjarili o mostu čez Bospor, so za povezovanje mesta sosednjih celin odigrale ključno vlogo druge vrste prevoznih sredstev, zlasti trajekti. Prvi most, ki je povezal Evropo in Azijo, je bil dokončan šele leta 1973, medtem ko je bil tretji most končan pred desetimi leti. Potovanje s trajektom omogoča popolnejši vpogled v to veličastno mesto, ki se razprostira na sedmih gričih. Takšen ogled pripomore k celovitemu razumevanju njegove velikosti in raznolikosti.

https://www.instagram.com/p/C2DKbF5oUD2/

Mešanica kultur

Ob pogledu na bizantinske palače, otomanske mošeje in anglikanske cerkve se odpre vpogled v bogato mešanico kultur, ki delijo ta prostor. Nekatere zgradbe, ki jih lahko občudujete, so ohranjene skozi stoletja. Dva primera sta palača Dolmabahce in Dekliški stolp, ki je star že skoraj 2400 let, ter čudovita železniška postaja Haydarpaşa. V 19. stoletju so trajekti olajšali gibanje prebivalcem ob Bosporju od Karaköya v Evropi do Kadiköya v Aziji. Danes še vedno povezujejo mestne obale, kar omogoča edinstveno izkušnjo potovanja.

Na krovu trajektov se sliši pestra paleta jezikov, kot so grščina, armenščina in številni jeziki z območja Kavkaza. Poleg tega glasbeniki na trajektih prispevajo k še bolj pisani izkušnji. Trajekti v Istanbulu ne le omogočajo resnično doživetje mesta, temveč tudi skrajšajo potovanje do bolj oddaljenih predelov. Trajekti povezujejo 50 različnih lokacij po mestu in ponujajo enostaven in cenovno ugoden način prevoza. Cene voženj se gibljejo med 15 in 45 turških lir (približno 0,50 do 1,50 evra), odvisno od razdalje. Za dodatno olajšanje organizacije potovanja si lahko naložite preprosto aplikacijo.

vir ; Foto: Pixabay; Portal24