Saalbach: Hütter osvojila smukaški globus, Štuhec tik pod vrhom

ByMiha Kovač

23. marca, 2024 ,
Ilka Štuhec [Foto: Zajem zaslona]

Saalbach: Hütter osvojila smukaški globus, Štuhec tik pod vrhom

V Saalbachu je potekal zadnji smuk sezone. Zmagala je Avstrijka Cornelia Hütter in si z zmago zagotovila tudi smukaški globus. Ilka Štuhec je tekmo zaključila tik pod vrhom, saj ji je zmago za las izmaknila igra stotink. Pred tekmo je imela Lari Gut-Behrami najboljše izhodišče za osvojitev smukaškega globusa, a sta ji Stephanie Venier in Cornelia Hütter dihali za ovratnik.

Težji pogoji

Tekmovanje je bilo zaznamovano z nekoliko težjimi pogoji, saj so močni sunki vetra prisilili organizatorje, da so tekmo zamaknili, med samo tekmo pa je prišlo tudi do prekinitve zaradi poškodbe delavca na progi. Christina Ager je dolgo vodila, a je Cornelia Hütter z izjemno vožnjo prevzela vodstvo in postavila čas, ki ga Lari Gut-Behrami ni uspelo preseči. Hütter je z zmago osvojila smukaški globus. Gut-Behrami pa je ostala brez pomembne uvrstitve, saj je zaostala za več kot sekundo in pol.

Cornelia Hütter je po tekmi izrazila svoje veselje in presenečenje nad izidom, še posebej po tem, ko na superveleslalomu dan prej ni dosegla želenega rezultata. Povedala je, da je dala vse od sebe in izkoristila svojo zadnjo priložnost za zmago.

Ilka Štuhec je svojo vožnjo začela previdno, a se je hitro izkazala z odličnim zgornjim delom proge. V spodnjem delu je celo prehitela Hütterjevo, a manjša napaka ji je odnesla zmago, saj je v cilj prišla z zaostankom le 17 stotink sekunde. S tem dosežkom je Štuhec na zadnji tekmi sezone poskrbela za prve slovenske ženske stopničke v tej sezoni svetovnega pokala, kar predstavlja pomemben uspeh tako za njo osebno kot za slovensko alpsko smučanje. To so bile za slovensko žensko alpsko smučanje 186. stopničke in 27. na smukih, pri čemer je Ilka Štuhec prispevala več kot polovico teh uspehov, sledita ji Tina Maze z enajstimi stopničkami in z po eno uvrstitvijo Mojca Suhadolc ter Špela Bračun.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona