Sacheen Littlefeather: Oskarji so se po 50 letih opravičili igralki

ByAnja Kadič

17. avgusta, 2022
Sacheen Littlefeather: Oskarji so se po 50 letih opravičili igralki

Akademija se je opravičila Sacheen Littlefeather. Indijanski aktivistki in igralki, ki so jo pred skoraj 50 leti na podelitvi oskarjev, izžvižgali na odru.

Leta 1973 je v neposrednem televizijskem prenosu zavrnila oskarja v imenu Marlona Branda. Marlon je prejel nagrado za najboljšo moško vlogo za film Krovni oče.

Brando je nagrado zavrnil, ker je ameriška filmska industrija napačno predstavljala ameriške staroselce.

Akademija je dejala, da je Littlefeather doživel neupravičeno in neutemeljeno zlorabo.

“Nikoli si nisem mislila, da bom dočakala dan, ko bom to slišala,” je povedala za Hollywood Reporter.

Takrat 26-letna Littlefeather je bila po svojem kratkem govoru na podelitvi nagrad deležna zbadljivk in izogibanja zabavne industrije.

Po besedah organizatorjev je bil njen govor prva politična izjava na televizijski slovesnosti. S tem se je začel trend, ki se nadaljuje še danes.

Predstavila se je v imenu Branda, ki je napisal zelo dolg govor. Na kratko je povedala občinstvu, da na žalost ne more sprejeti te zelo velikodušne nagrade.

“Razlogi za to so današnja obravnava ameriških Indijancev v filmski industriji in na televiziji ter nedavni dogodki v Wounded Knee,” je dejala. Govor je bil v zvezi z nasilnim spopadom z zveznimi agenti na kraju, ki je pomemben za ljudstvo Sioux.

Občinstvo jo je pospremilo z vzkliki.

Leta 2020 je Littlefeather za BBC povedala, da je morala takoj po govoru zapustiti oder v spremstvu dveh varnostnikov. Vendar je dodala, da je bilo to zelo dobro, saj je bil igralec John Wayne v zakulisju. Povedala je, da je bil besen na Marlona in besen nanjo in jo je hotel sam umakniti z odra.

Nekateri ljudje so jo med sprehodom zmerjali s sekanjem Tomahavka, ki velja za ponižujočo gesto do ameriških staroselcev.

Brando je napisal veliko daljši govor, vendar je Littlefeatherjevi produkcijska ekipa podelitve nagrad naročila, da mora zavrnitev omejiti na 60 sekund.

Po televiziji jo je spremljalo 85 milijonov ljudi. Nekateri mediji so po dogodku poročali, da Sacheen v resnici ni indijanka, ampak da je v govor privolila, da bi pomagala svoji igralski karieri. Nekateri so ugibali, da je morda Brandova ljubica.

Za BBC je povedala, da vse te trditve niso resnične.

Opravičilo v obliki pisma

“Zloraba, ki ste jo doživeli, je bila neupravičena in neutemeljena,” je v pismu igralki, ki je bilo objavljeno v ponedeljek, zapisal David Rubin. David je nekdanji predsednik Akademije filmskih umetnosti in znanosti.

Rubin je dejal, da nas govor na 45. podelitvi oskarjev še naprej opominja na nujnost spoštovanja in pomen človeškega dostojanstva.

Septembra bo v Muzeju filmske akademije potekal dogodek, na katerem bo Sacheen spregovorila o svojem nastopu na podelitvi oskarjev leta 1973. Poleg tega pa bo nekaj besed namenila tudi prihodnosti zastopanosti avtohtonih prebivalcev na filmskem platnu.

Na opravičilo je odgovorila: “Indijanci smo zelo potrpežljivi ljudje. Minilo je le 50 let!”

Dodala je, da je ohranjanje smisla za humor njihov način preživetja.

Vir slik: BBC, Lismorey City News