Vrtičkarstvo: Kaj sadimo in sejemo v oktobru?

Oktobra se narava umirja in pripravlja na zimo. Vendar to ne pomeni, da je na vrtu konec dela. Številne rastline sadimo in sejemo ravno v tem mesecu. Pomembno pa je vedeti, kaj točno je primerno saditi in sejati ter na kaj moramo biti pri tem pozorni.

Kaj sadimo oktobra?

Čebulnice: Oktober je idealen čas za sajenje čebulnic, kot so tulipani, narcise in hijacinte. Te čebulnice cvetijo spomladi in potrebujejo hladen zimski period, da spodbudijo cvetenje.

Sadno drevje: Če razmišljate o sajenju jablan, hrušk ali drugih sadnih dreves, je zdaj pravi čas. Drevesa posajena v oktobru se bodo dobro ukoreninila pred zimskim mirovanjem.

Jagodičevje: Maline, ribez in kosmulje se lahko sadijo tudi v tem času. Priskrbite si sadike kakovostnih sort in jih posadite v dobro pripravljeno zemljo.

Kaj sejemo oktobra?

Zimska solata: To so solate, ki so odporne na mraz in lahko rastejo tudi v hladnejših mesecih. Semena lahko posejete neposredno na gredo.

Špinača: Špinača je odporna proti zmrzali, zato jo lahko sejete tudi v oktobru. Zagotovite ji dobro drenirano zemljo in dovolj svetlobe.

Česen: V oktobru posadimo česen, da nas razveseli s svojim bogatim okusom naslednje leto spomladi in poleti.

Na kaj moramo biti pozorni?

  1. Zmrzal: Kljub temu, da so nekatere rastline odporne proti mrazu, je pomembno spremljati vremensko napoved. Ob napovedanih močnejših zmrzalih je priporočljivo rastline pokriti s kopreno ali slamnatimi preprogami.
  2. Pravilno zalivanje: Jesensko obdobje je lahko zelo vlažno, zato je potrebno paziti na pretirano zalivanje. Preveč vode lahko povzroči gnitje korenin ali razvoj bolezni.
  3. Izbira lokacije: Rastline, ki potrebujejo več sončne svetlobe, je treba postaviti na bolj osvetljene dele vrta. Prav tako se izogibajte območjem, kjer se voda zadržuje.

V oktobru se vrt morda umirja, vendar je še vedno veliko dela, ki ga lahko opravimo. S pravilno izbiro rastlin in s pozornostjo do podrobnosti lahko pričakujemo bogat pridelek in čudovit vrt v naslednjih mesecih.

Foto: Freepik Portal24