Sajovic v Dražgošah: Za kolaboracijo s fašizmom in nacizmom opravičila ni!

ByAna Koren

9. januarja, 2023

Sajovic v Dražgošah: za kolaboracijo s fašizmom in nacizmom opravičila ni!

Na spominski slovesnosti ob 81. obletnici dražgoške bitke je bil slavnostni govorec poslanec Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Dražgoše so simbol upora, tragedije in zvestobe domovini, odpor je, če je narod ogrožen, nujen, je poudaril Sajovic.

Pred 81 leti se je po vojaških gverilskih uspehih preganjan in na smrt obsojen Cankarjev bataljon ustavil v Dražgošah ter se uprl mnogo številčnejšim nemškim vojakom. Partizani so zdržali tri dni, od 9. do 11. januarja 1942, nato so se z delom domačinov umaknili na Jelovico. “Pogumen odpor šibkih je vlil novega upanja v borbi za svobodo, ne le na Slovenskem, temveč tudi širše po Evropi,” je dejal Sajovic.

Takrat pa se je začela tragedija, ko so Nemci iz maščevanja pobili domačine. Ta tragedija še danes, kot je poudaril poslanec, po nepotrebnem politično deli slovensko družbo in odpira razmislek, ali je bil odpor pameten, potreben, smiseln in racionalen.

Brez upora in odpora bi danes tu govorili nemško

“Kadar je obstoj naroda ogrožen, je odpor z vsemi sredstvi nujen. Brez upora in odpora bi danes tu govorili nemško. Brez upora, odpora in žrtev v vojni za Slovenijo najbrž ne bi imeli svoje države,” je poudaril. Dražgoše danes postale verjetno edini kraj na svetu, kjer se krivdo za zločine okupatorjev nalaga napadenim branilcem. Ob tem je Sajovic opozoril, da je krivec za veliko dražgoško zmago upora in tragedijo domačinov en sam, in sicer velikonemški nacifašizem.

“Dejstvo, da se napadeno državo in narod vedno brani z vsemi sredstvi in močmi, je treba prenesti na naše potomce,” je dejal Sajovic, ki že več kot 20 let hodi v Dražgoše, ker da je to potrebno za ohranitev spomina, ponosa in samoohranitvene moči slovenskega naroda.

Slovenska sprava

Glede slovenske sprave meni, da so se mrtvi med sabo spravili že davno. Vsi si zaslužijo sočutje, ime, pokop in grob, je navedel in nadaljeval, da se nam, daleč po vojni rojenim, spraviti ni treba, saj nikomur nismo ničesar storili. “Je pa naša naloga, da vztrajamo pri stališču, da za kolaboracijo s fašizmom in nacizmom opravičila ni,” je poudaril.

Ocenil je, da je čas, da se rane in bolečine vseh zacelijo, da se povečajo ustvarjalnost, strpnost in enotnost, ki je temelj narodovih uspehov, ter da se tako pripravimo na izzive prihodnosti, ki jih je veliko. “Čaka nas huda borba za sanacijo zdravstvenega, pa tudi pokojninskega in davčnega ter socialnega sistema,” je opozoril.

Sajovicu so prisluhnili zbrani na spominski slovesnosti, ki jih je bilo v današnjem slabem vremenu sicer manj. Veliko se jih je tudi letos v Dražgoše, kamor je prispelo tudi približno 20 avtobusov, odpravilo peš. Z različnih izhodišč so planinska društva v sodelovanju z veteranskimi organizacijami pripravila krajše in daljše pohode. Udeleženci 44. pohoda Po poti Cankarjevega bataljona v Dražgoše ter 24. pohoda Železniki–Ratitovec–Jelovica–Dražgoše so se na pot odpravili že ponoči.

Vir Foto: zajem zaslon

Ne spreglejte…

Pirc Musar: Brez NOB-ja bi bila naša prihodnost drugačna

Brez NOB-ja, s katerim smo se uspešno zoperstavili okupatorjem, bi bila naša prihodnost drugačna, zato njegove vloge v uporu proti okupatorjem in pomena za samostojnost Slovenije ni mogoče zanikati, je na Osankarici poudarila predsednica Nataša Pirc Musar…. več tukaj.