Sam Altmann na WEF: AI ne bi smela odločati o življenju in smrti (video)

ByA.K.

18. januarja, 2024 ,
Sam Altmann Foto: Zajem zaslona

Sam Altmann: AI ne bi smela odločati o življenju in smrti

Sam Altmann iz OpenAI je danes na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v Švici opozoril na vlogo, ki jo bo umetna inteligenca (AI) igrala v prihodnosti človeštva. Medtem ko je prepoznal njene koristi v določenih področjih, je poudaril, da ni primerna za odločitve o življenju in smrti.

“Gre za sistem, ki je včasih pravi, včasih kreativen in pogosto povsem napačen. Ne bi smeli dovoliti, da AI prevzame vožnjo naših avtomobilov, vendar pa ima prednost pri pisanju besedil in kot tehnična podpora,” je dejal Altmann, ki stoji za ChatGPT. ChatGPT je revolucionaren sistem umetne inteligence, ki ima potencial za spremembo svetovnega gospodarstva. Kljub temu pa obstajajo pomisleki, da bi AI lahko pripeljala do izgube delovnih mest ali celo ogrozila prihodnost človeštva.

Altmann pa ohranja optimističen pogled na prihodnost. Verjame, da lahko ljudje postanejo bolj ustvarjalni z uporabo umetne inteligence, vendar pa tudi opozarja na potrebo po regulaciji in zaščiti pred morebitnimi eksistencialnimi grožnjami, ki jih lahko prinese ta tehnologija.

“Menim, da je strah pred pomanjkljivostmi ali negativnimi vidiki te tehnologije upravičen. Pogovarjati se moramo o tem in si prizadevati za visoke standarde,” je poudaril Altmann.

Umetna inteligenca je osrednja tema letošnjega srečanja v Davosu, kjer se razpravlja o njenem vplivu na družbo, delovna mesta in gospodarstvo. Nedavno poročilo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je celo napovedalo, da bo AI vplivala na skoraj 40 odstotkov delovnih mest po vsem svetu in morda poglobila dohodkovno neenakost.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24