Samo štiri čajne žličke na dan so dovolj za zdravje srca

V zadnjem času je raziskava prinesla spodbudne rezultate glede vpliva olivnega olja na zdravje srca. Po njenih ugotovitvah naj bi že zgolj štiri čajne žličke tega naravnega olja na dan imele pomemben pozitiven vpliv. Olivno olje pozitivno vpliva na različne biomarkerje, povezane z zdravjem srca. Biomarkerji so beljakovinski fragmenti, ki lahko delujejo kot kazalci tveganja za koronarno arterijsko bolezen (CAD). Delujejo še preden se pojavijo kakršni koli simptomi.

Šesttedenska študija je vključevala redno uživanje 20 ml oljčnega olja na dan, kar je privedlo do opaznega izboljšanja zdravja srca. Presenetljivo je, da enake količine repičnega in sončničnega olja niso pokazale podobnega pozitivnega učinka. Ta raziskava je tako razkrila edinstveno korist oljčnega olja za zdravje srca.

Olivno olje, ki je ključna sestavina sredozemske prehrane, se že dolgo pripisuje številnim zdravstvenim koristim. Vsebuje zdrave mononenasičene maščobe. Poleg tega vsebuje tudi antioksidante in protivnetne spojine, ki so ključnega pomena za zmanjšanje vnetja in oksidativnega stresa v telesu.

Raziskava kaže na edinstveno korist oljčnega olja za zdravje srca

Čeprav obstaja veliko preprostih načinov za skrb za zdravje srca, se zdi, da je dodajanje le 20 ml oljčnega olja na dan lahko preprosta, a učinkovita sprememba. To je le približno štiri čajne žličke, kar pomeni, da je ta koristna količina olja mogoče enostavno vključiti v vsakodnevno prehrano. Dovolj je že preprosto polivanjem po solati.

Pomembno je poudariti, da je raziskava trajala šest tednov, kar pomeni, da bi dolgoročna redna uporaba olivnega olja lahko prinesla še večje koristi za zdravje srca. Kljub temu pa so ti rezultati že dovolj spodbudni. Olivno olje lahko postalo ključen element zdrave prehrane za ohranjanje zdravja srca. Priporočljivo je, da se posvetujete s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom, preden vključite večje količine olivnega olja v svojo prehrano, še posebej, če imate že obstoječe zdravstvene težave.

vir ; Foto: Pixabay; Portal24