Samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve ni več, sledi interpelacija ministrice?

Vlada je združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije ter ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. 

V sporočilu za javnost po seji vlade piše, da bodo v novem javnem zavodu okrepili strokovno raziskovanje, vrednotenje in predstavljanje sodobne zgodovine, ki pretežno sovpada z začetkom procesa osamosvojitve Slovenije. Združitev obeh muzejev tudi zagotavlja transparentno in kakovostnejše strokovno delo v korist ohranjanja ter valorizacije nacionalne dediščine, njene izobraževalne vloge in ohranjanja kolektivnega zgodovinskega spomina.

Med glavnimi razlogi za združitev obeh zavodov navajajo tudi optimizacijo strokovnega dela na področju varovanja in ohranjanja kulturne dediščine ter večje dostopnosti materialne in nesnovne kulturne dediščine s področja slovenske osamosvojitve in nastanka samostojne države Republike Slovenije.

Združitev v delu politike naletela na negativen odziv

Napoved združitve Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod je sicer pri delu javnosti in politike naletela na negativen odziv.

Ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve je nasprotovalo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (ZSVO), ki je ministrico za kulturo Asto Vrečko tudi pozivalo k preklicu te odločitve oziroma vlado, da predloga ministrice ne sprejme.

Proti opustitvi Muzeja slovenske osamosvojitve se je izreklo vodstvo Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa, o napovedani združitvi muzejev pa so v začetku novembra na nujni seji na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljali tudi člani odbora DZ za kulturo. V razpravi so se opozicijski poslanci SDS in NSi zavzeli za ohranitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve.

V NSi so takrat omenjali tudi možnost interpelacije zoper ministrico za kulturo Vrečkovo, ki je zdaj znova na mizi. Poslanci NSi bodo odločitev o tem sprejeli predvidoma na seji poslanske skupine prihodnji teden. Interpelacijo lahko vloži najmanj deset poslancev. Poslanska skupina NSi jih šteje osem, zato bi za vložitev interpelacije v NSi potrebovali tudi podpise poslancev SDS.

Na drugi strani so veterani, združeni v Zvezo veteranov vojne za Slovenijo in Zvezo policijskih veteranskih društev Sever, menili, da mora biti muzej osamosvojitve oddelek ali kustodiat Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Projekt Muzeja slovenske osamosvojitve je že pred ustanovitvijo problematiziralo več institucij in skoraj 200 posameznikov v javnem pismu. Slednji so ustanavljanje muzeja opredelili kot ideološki projekt v korist prejšnje vladajoče garniture.

vir Foto: STA

Ne spreglejte…

NPU naj bi ovadil Jankovićevega sina, Damijana Jankovića

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je konec decembra zoper osem fizičnih oseb in deset pravnih oseb z območja Policijske uprave Ljubljana podal kazenske ovadbe zaradi suma, da so storile skupno 16 kaznivih dejanj. Fizične osebe so med drugim osumljene zlorabe položaja in pranja denarja. Domnevno protipravno pridobljena korist znaša kar 1,6 milijona evrov… več tukaj.

By A.K.

3 thoughts on “Samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve ni več, sledi interpelacija ministrice?”

Komentar: