Samovozeči avtomobili se morajo naučiti “jezika kolesarjev”

ByAna Koren

1. maja, 2023 ,

Raziskava: Samovozeči avtomobili se morajo naučiti jezika kolesarjev

Naslednja generacija avtonomnih vozil se bo morala, da bi zagotovila varnost na cestah, naučiti “jezika kolesarjev”, kaže nova študija.

Strokovnjaki za interakcijo med človekom in računalnikom z Univerze v Glasgowu so pokazali, da med vozniki avtomobilov in kolesarji v novih samovozečih avtomobilih, obstaja potreba po sistemu za prepoznavanje in posnemanje družbenih interakcij.

Kako je potekala raziskava?

Ekipa bo svoje ugotovitve vključila v dokument, ki bo predstavljen na konferenci o interakcijah med človekom in računalnikom. S serijo poskusov, ki so vključevali 12 prostovoljnih kolesarjev opremljenih z očali za sledenje in videokamerami so preučevali, kako vozniki in kolesarji na javnih cestah neposredno in posredno komunicirajo drug z drugim.

Raziskava je proučevala smeri, v katere so gledali kolesarji med vožnjo. Ugotovili so, da se kolesarji bolj zanašajo na informacije iz prometnih znakov, hkrati pa pozorno opazujejo avtomobile, da bi videli, v katero smer nameravajo vozila.

Avtonomna vozila morajo biti sposobna razumeti človeške interakcije

Študija je vplivala na številna priporočila o tem, kako naj avtonomna vozila v prihodnjih desetletjih delujejo v bližini kolesarjev, da bodo vozniki manj aktivno udeleženi v vožnji. Avtonomna vozila morajo biti sposobna razumeti človeške interakcije.

Ekipa predlaga, da bi lahko bila avtonomna vozila bolj temeljita pri prikazovanju svojih vozniških namenov prek zunanjega nameščenega zaslona z nizom LED, podobnih semaforju, ki prikazujejo, ali pospešujejo, upočasnjujejo ali se umikajo drugemu udeležencu v prometu.

“Kolesarji bi lahko nosili pametna očala”

Raziskava z naslovom Reality: Exploring Driver-Cyclist Interactions in Real Traffic nakazuje, da bi lahko kolesarji nosili “pametna očala”. Očala lahko sporočajo namere avtonomnega vozila in avtomobilom omogočajo komunikacijo s kolesarji okoli njih.

Profesor Stephen Brewster s fakultete za računalništvo Univerze v Glasgowu, ki je vodil raziskavo, je dejal: “Zmožnost odkritja, kako ta jezik deluje, bo pomagala usmerjati razvoj različnih novih načinov komuniciranja s kolesarji, ki so lahko razumljivi v kateri koli prometni situaciji. Kar je zanesljivo informativno in predvidljivo.”

vir Foto: Pexels