Samsung predstavlja Galaxy AI (video)

ByB.O.

17. januarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Samsung predstavlja Galaxy AI (video)

Nedavno je bil objavljen članek o najnovejših uhajanjih podatkov o telefonu Samsung Galaxy S24, ki se osredotoča predvsem na urejanje fotografij s pomočjo umetne inteligence. Vendar pa se je pojavila pomembna podrobnost: Samsung bo morda uvedel plačljiv zid za svoje nove funkcije Galaxy AI, ki so na začetku brezplačne. Po navedbah časopisa Android Headlines bodo storitve AI brezplačne “vsaj do leta 2025”, kar potrjuje zgodnja ugibanja o tem, da bo AI postala plačljiva funkcija. Samsungova ambicija po zaračunavanju funkcij AI je jasna, a ostajajo dvomi o izvedljivosti tega načrta.

Argumenti za zaračunavanje

Utemeljitev plačila za tehnologijo umetne inteligence je preprosta, saj je delovanje umetne inteligence, kot je ChatGPT, povezano z znatnimi stroški. Vsaka interakcija ChatGPT OpenAI stane približno 36 ameriških centov, predvsem zaradi stroškov energije in hlajenja. Z naraščajočo uporabo so ti stroški za OpenAI do aprila lani narasli na 700.000 ameriških dolarjev dnevno.

Vse funkcije Galaxy AI sicer niso odvisne od Samsungovih strežnikov, pa bi tiste, ki jih uporabljajo, lahko povzročile znatne operativne stroške. V preteklosti so podjetja zaradi naraščajočih stroškov prešla z brezplačnih na plačljive modele, to je vzorec, ki ponazarja Googlov prehod. Prehod z neomejenega na omejeno shranjevanje fotografij.

Argumenti proti

Nasprotno pa javnost pogosto podcenjuje operativne stroške umetne inteligence in na splošno kaže ravnodušnost, zlasti potem, ko je v napravo vložila od 799 do 1379 dolarjev. Pričakuje se, da morajo vse funkcije, ko so enkrat vključene, ostati brezplačne. Če se to spremeni, lahko potrošniki opustijo blagovno znamko.

Pokrajina umetne inteligence se razvija, številne naprave namreč vključujejo umetno inteligenco v različnih oblikah. Samsungova funkcija Generative Edit, podobna Googlovemu Magic Editorju na napravi Pixel 8, trenutno deluje brezplačno.

Celo napoved funkcije kot začasno brezplačne predstavlja izziv, kot smo videli pri Applovi storitvi SOS v sili na iPhonu 14. Sprva je bila brezplačna dve leti, Apple pa je to obdobje podaljšal, ne da bi razkril prihodnje cenovne načrte. Zapletenosti prehoda z brezplačnih na plačljive storitve tudi pri tehnoloških velikanih ne smemo podcenjevati.

Odločitvena točka za Galaxy AI

Dokončna preizkušnja za Galaxy AI bo njena predstavitev med predstavitvijo družine S24, ki jo bo Samsung opravil to sredo, danes. Uspeh podjetja pri prehodu na plačljiv model je odvisen od preoblikovalnih zmožnosti umetne inteligence. Če bo Galaxy AI predstavljal nepogrešljive funkcije in bo cena naročnine skromna, na primer 5 ameriških dolarjev mesečno, bo Samsung brez težav prešel na plačljivo storitev. Vendar bi se lahko prehod izkazal za težaven, če umetna inteligenca ne bi navdušila.

Obravnavajmo hipotetični scenarij, da bi ChatGPT uvedel mesečno pristojbino. Mnogi bi bili pripravljeni plačati zaradi njene uporabnosti. Toda predstavljajte si, da bi Samsung začel zaračunavati storitve Bixbyja. V tem primeru je splošna nenaklonjenost očitna brez dodatnih pojasnil.

Jasnost glede potenciala umetne inteligence Galaxy AI in njenega sprejema se bo razkrila na sejmu Galaxy Unpacked 2024 ta teden. Če želite biti priča razkritju iz prve roke, si lahko dogodek ogledate v živo.

Vir; Foto: Freepik; Biznis24