Samsungov Galaxy S24 AI: Opozorilo za Apple

Apple, ki je znan po tem, da se na tekmece ne odziva, verjetno tudi na razkritje Samsungovega Galaxy S24 ne bo imel pripomb. Razkritje sodobnega mobilnika bo 17. januarja na dogodku Galaxy Unpacked. Samsungova dejanja običajno ne povzročijo javnih pripomb družbe Apple. Vendar bi moral Apple upoštevati Samsungove domnevne funkcije, zlasti ker naj bi bila umetna inteligenca (AI) ključni poudarek Galaxy S24.

Samsung se v svojih najnovejših telefonih osredotoča na umetno inteligenco. To poudarja relativno zamudo družbe Apple. Microsoft in Google sta na tem področju v prednosti. Samsungova uvedba funkcij, osredotočenih na umetno inteligenco, še dodatno poudarja nenavaden položaj družbe Apple, ki na trgu zaostaja in ima omejene možnosti takojšnjega ukrepanja.

Samsungov Galaxy S24 in njegove posledice za Apple

Za razumevanje Applovega izziva je ključno razumevanje funkcij Samsungovega Galaxy S24, o katerih se govori. Čeprav do Samsungove napovedi ni nič potrjeno, vse kaže, da bo umetna inteligenca pomemben vidik njihovega paradnega konja iz leta 2023.

Govorice, ki temeljijo na uhajanju informacij, kot je vmesnik One UI 6.1, ki ga pričakujemo pri Galaxy S24, kažejo na vrsto funkcij, ki jih poganja umetna inteligenca. Te vključujejo ozadja, ki jih ustvarja umetna inteligenca. Izboljšana aplikacija za opombe omogoča samodejno urejanje točk. Poleg tega telefonska aplikacija podpira prevajanje v realnem času med klicem.

Pričakovana funkcija je tudi Samsung Gauss, generativno orodje umetne inteligence. Omogoča pripravo elektronske pošte in povzemanje dokumentov. Poleg tega lahko ustvarja slike z uporabo besedilnih napotkov, vse to v telefonu.

Galaxy S24 lahko izboljša urejanje fotografij na podlagi umetne inteligence. To vključuje razširitev robov fotografij. Prav tako lahko spreminja položaj predmetov, podobno kot čarobni urejevalnik telefona Google Pixel 8.

Pomembno je, da naj bi bile te funkcije umetne inteligence na voljo v vseh novih Samsungovih modelih, ne le v premijskem Galaxy S24 Ultra. Ta pristop je v nasprotju z Applovo strategijo razlikovanja modelov Pro od standardnih telefonov iPhone. Ta razlika poudarja morebitno konkurenčno neugodnost družbe Apple. Poudarja potrebo po prilagajanju. Hitri razvoj na področju umetne inteligence in tehnologije pametnih telefonov to zahteva.

Applova strategija za iOS 18 in iPhone 16 kot odziv na konkurente

Apple se sooča s precejšnjim izzivom, saj naj bi imel prihajajoči Galaxy S24 po govoricah napredne fotografske funkcije. Tradicionalno so bili iPhoni hvaljeni zaradi svojih vrhunskih zmogljivosti fotoaparata, vendar Samsung skupaj z Googlom stopnjuje konkurenco z orodji za urejanje z umetno inteligenco. Zaradi tega razvoja je Apple v nevarnosti, da bo zaostal v tekmi za izdelavo visokokakovostnih slik.

Ta izziv je še večji zaradi Applovega časovnega okvira. Novi iPhoni bodo predvidoma predstavljeni tradicionalno jeseni. Najzgodnejši vpogled v Applove strategije se lahko pojavi junija. To se bo najverjetneje zgodilo na kongresu za razvijalce Worldwide Developer Congress. Ugibanja kažejo, da bo v prihajajoči posodobitvi iOS 18 velik poudarek na umetni inteligenci.

Trenutne informacije so omejene, vendar poročila kažejo na pomembne izboljšave Siri, ki bo lahko izvajala zapletene naloge s preprostimi glasovnimi ukazi. Govorice kažejo tudi na to, da bo Apple kasneje v letu v telefone iPhone vključil lastno generativno umetno inteligenco.

Mark Gurman iz Bloomberga je pripravil natančen pregled. Poudarja morebitne izboljšave osnovnih aplikacij sistema iOS 18. Te vključujejo napredne možnosti samodejnega povzemanja in samodejnega dopolnjevanja. Predvideva tudi, da bo Apple Music morda prejel izboljšavo na podlagi umetne inteligence za boljše oblikovanje seznamov predvajanja. Te izboljšave naj bi temeljile na “Ajaxu”, velikem jezikovnem modelu, s katerim Apple eksperimentira že od začetka leta 2023.

Poleg tega se pričakuje, da bo pričakovani iPhone 16, ki bo izšel jeseni, v vseh svojih modelih opremljen z novim čipom A18. Ta vključitev pomeni, da bodo imele naprave ustrezno procesorsko moč. Avtonomno bodo podpirale funkcije umetne inteligence. To bo potekalo brez odvisnosti od virov v oblaku.

Vir; foto: Freepik (fotografija je simbolna) Biznis24