Samsungov naslednji veliki telefon je Galaxy UI

Tekmovanje za najboljši pametni telefon se s tradicionalnih lastnosti, kot so zasloni, specifikacije in kamere, preusmerja na novo področje: Umetna inteligenca (UI). Nedavna napoved Samsunga je dokaz tega trenda.

Samsung je v objavi na svojem blogu napovedal začetek novega obdobja v tehnologiji Galaxy UI. Kljub temu, da se je podjetje izogibalo izrecnemu omenjanju Galaxy S24 in Galaxy S24 Ultra, je njun strateški pomen očiten. Ta modela sta namreč pripravljena postati Samsungova ključna instrumenta v konkurenci. Verjetno bosta tekmeca Applovemu telefonu iPhone 15 Pro Max, ki naj bi debitiral v začetku leta 2024.

V blogovskem zapisu je bila začrtana prihodnja pot telefonov Galaxy, pri čemer je bila poudarjena njihova integracija umetne inteligence v napravi in v oblaku. Ta tehnološki napredek se razvija v sodelovanju. Pri tej pobudi pomembno sodelujejo ugledne osebnosti v industriji umetne inteligence. Čeprav Samsung ni navedel svojih partnerjev, so podjetja, kot sta OpenAI ali Google, verjetni kandidati.

Zanimiva funkcija, ki jo Samsung razvija, je klic AI Translate (UI prevajalnik). Namen te funkcije je revolucionirati komunikacijo z omogočanjem prevajanja zvoka in besedila v realnem času med klici z govorci različnih jezikov.

Samsung Research je razvil generativni model umetne inteligence, imenovan Samsung Gauss, ki je zasnovan za povečanje delovne učinkovitosti. To orodje umetne inteligence pomaga pri opravilih, kot so sestavljanje e-pošte, povzemanje dokumentov in prevajanje vsebine. Poleg tega Samsung Gauss Image, generativni slikovni model, omogoča ustvarjanje in urejanje kreativnih slik. Ponuja funkcije, kot so spremembe sloga, izboljšave in nadgradnja slik nizke ločljivosti v visoko ločljivost.

Za poenostavitev uporabniške izkušnje Samsung Galaxy AI vključuje bistvena tehnična ogrodja neposredno v telefone Galaxy. Ta integracija se osredotoča na to, da se prednosti generativne umetne inteligence (genAI) potrošnikom približajo s praktičnimi aplikacijami.

Google v prednosti

Poleg tega Samsung v svoje fotoaparate z 200 MP vgrajuje napredne video funkcionalnosti. Te izboljšave poganja procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Ta procesor naj bi bil ključna značilnost telefona Galaxy S24 Ultra. Te izboljšave vključujejo sledenje z umetno inteligenco, ki zagotavlja dosledno ostrenje predmetov v videoposnetkih. Poleg tega olajšujejo zajemanje obrezanih posnetkov. Hkrati omogočajo zajemanje širokokotnih posnetkov. Poleg tega funkcija “končnega zajema slik AI Remosaic” obljublja boljše podrobnosti in barvno bogastvo na fotografijah.

Avi Greengart, ustanovitelj podjetja Techsponential, je komentiral trend tehničnega napredka umetne inteligence v industriji. Opazil je, da so številne napovedi na področju umetne inteligence preveč tehnične. Navedel je primere, kot so sklicevanje na milijarde parametrov in zapletena imena velikih jezikovnih modelov (LLM). Po njegovem mnenju so te podrobnosti za povprečnega uporabnika pametnega telefona v veliki meri nepomembne. Nasprotno pa želi Samsungov Galaxy UI to demistificirati s poudarkom na realnih aplikacijah in uporabniku prijaznih vmesnikih.

Google, ki ga konkurenca očitno ne moti, je z napravama Pixel 8 in Pixel 8 Pro v celoti uvedel umetno inteligenco. Ti napravi predstavljata pomemben napredek na področju tehnologije umetne inteligence.

Serija Pixel 8 nadgrajuje obstoječe Googlove funkcije umetne inteligence, kot je Magic Eraser, z uvedbo inovativnih orodij, kot sta Best Take in Magic Editor. Best Take ponuja izjemne možnosti manipulacije slik, saj uporabnikom omogoča spreminjanje velikosti in položaja predmetov ter celo dnevnega časa fotografije, s čimer iz opoldanskih posnetkov ustvarja učinke somraka.

Čeprav so zmožnosti orodja Best Take osupljive, je enako impresivna tudi manj zastrašujoča funkcija, zlasti za skupinske fotografije. Pixel 8 in Pixel 8 Pro pametno združujeta več slik, da bi zagotovili, da so vsi videti kar najbolje, uporabnikom pa omogočata izbiro določenih obraznih izrazov. Rezultat je izpopolnjena fotografija, pripravljena za družbena omrežja, ki je videti strokovno urejena.

Audio Magic Eraser

Poleg tega serija Pixel 8 izboljša kakovost videoposnetkov s funkcijo Audio Magic Eraser. Po mojih izkušnjah ta funkcija učinkovito odstranjuje šum v ozadju, kar še dodatno dokazuje Googlovo zavezanost k izboljšanju fotografij in videoposnetkov na podlagi umetne inteligence.

Videoposnetek prikazuje zmogljivosti programa Audio Magic Eraser. Na začetku boste opazili izvirno kakovost zvoka:

Po uporabi prilagoditev nastavitev vetra in šuma je izboljšanje očitno. Glasovni vložek med vožnjo s poštnim vlakom postane bistveno jasnejši, kljub manjšim hrapavostim v montaži:

Poleg tega najnovejši Googlovi telefoni Pixel ponujajo več funkcij generativne umetne inteligence. Pomočnik Google Assistant lahko na primer zdaj povzema spletne strani, kar izboljša uporabniško izkušnjo s temi naprednimi pametnimi telefoni.

Je naslednji Applov iPhone 16?

Apple, ki je znan po svoji previdnosti pri sprejemanju novih tehnologij, zdaj čuti potrebo po vstopu na področje generativne umetne inteligence, kjer ChatGPT in podobne tehnologije že več kot leto dni povzročajo valove. Po mnenju Greengarta umetna inteligenca ponuja edinstveno priložnost za proizvajalce pametnih telefonov, da izstopajo, zlasti v primerjavi z družbo Apple, ki še ni izrecno razpravljala o svojih načrtih za generativno umetno inteligenco. Podjetje se običajno vzdrži prezgodnjega razkrivanja svojih zmožnosti.

Med zadnjim telefonskim pogovorom o prihodkih je izvršni direktor Tim Cook razkril, da namerava Apple v prihodnjem letu uvesti orodja generativne UI, pri čemer je poudaril odgovoren pristop k uvajanju. Uporaba umetne inteligence in strojnega učenja je že očitna v iPhonu s funkcijami, kot sta osebno glasovno kloniranje in glasovna pošta v živo v sistemu iOS 17. Poleg tega je iOS 17.2 uvedel funkcije, s katerimi lahko AirPods in CarPlay opisujeta slike, poslane prek iMessage.

Poročila kažejo, da Apple razvija klepetalnega robota z umetno inteligenco, ki bi lahko bil integriran s Siri in bi lahko debitiral z iOS 18. The Information je tudi poročal, da namerava Apple uporabiti velike jezikovne modele, ki bodo uporabnikom omogočili izvajanje zapletenih nalog z glasovnimi ukazi, kot je pretvorba serije fotografij v GIF.

Govori se tudi o temeljiti prenovi Siri, ki naj bi se spremenila v napredno virtualno pomočnico. Poleg tega bi lahko iPhone 16 kot del sistema iOS 18 predstavil ekskluzivne funkcije umetne inteligence, s čimer bi poudaril postopen, a strateški prodor družbe Apple na hitro razvijajoče se področje umetne inteligence.

Vir
Foto: Portal24 (fotografija je simbolna)

Biznis24