Sánchez in Golob: Priznanje Palestine le vprašanje časa

Obisk španskega predsednika vlade v Sloveniji [Foto: Nebojša Tejić/STA]

Sánchez in Golob: Priznanje Palestine le vprašanje časa

Med včerajšnjim obiskom španskega premierja Pedra Sáncheza v Sloveniji sta prevladovala vprašanji humanitarne krize v Gazi in morebitnega priznanja Palestine. Slovenski premier Robert Golob in njegov španski kolega Pedro Sánchez sta izrazila skupno zaskrbljenost in potrebo po mednarodnem odzivu.

“Ni vprašanje, ali bosta Slovenija in Španija priznali Palestino, ampak zgolj, kdaj bosta to storili,” je dejal Golob na skupni tiskovni konferenci. Oba voditelja sta se strinjala, da so pogovori pokazali njuno identično stališče do situacije v Gazi.

Golob je opisal razprave kot osredotočene na “humanitarno katastrofo, grozne razmere” in možnosti, kako bi se lahko obe državi najbolje odzvali. “V marsičem imamo popolnoma identične poglede, zavedamo se svoje odgovornosti v mednarodnem prostoru,” je poudaril slovenski premier.

Premierja sta razpravljala o različnih vidikih mednarodnega priznanja Palestine. “Priznanje Palestine kot države je samo eden od korakov,” je pojasnil Golob. Dodal je, da je pomembno, da se skupaj z mednarodno skupnostjo ugotovi najprimernejši trenutek za ta korak, ob upoštevanju “cele vrste mednarodnih dejavnikov”.

Oba voditelja sta se zavezala, da bosta nadaljevala z izmenjavo informacij in pogledov, ter da bodo nadaljnji koraki sprejeti v doglednem času.

Sanchez pohvalil pogum Slovenije

Španski premier Pedro Sánchez je med svojim tretjim obiskom v Sloveniji poudaril “zelo dobre bilateralne odnose” med državama. V zvezi s trenutno humanitarno katastrofo v Gazi je izrazil zaskrbljenost, saj tam “stradata dva milijona ljudi, ki jih zebe in jih je strah”. Sánchez je izpostavil, da ga dogajanje v regiji “vznemirja” in se mu zdi “grozno”.

Premier je prav tako izrazil spoštovanje do “odgovornega in razumnega mišljenja” slovenske vlade glede konflikta in poudaril, da ceni “pogum in doslednost” Slovenije. “Potrebujemo glas Slovenije v Združenih narodih,” je dodal, pri čemer je izrazil zavezanost k priznanju Palestine kot države.

Sánchez je obsodil nedavni iranski napad na Izrael, ki ga je opisal kot “še en dokaz težav, s katerimi se moramo spopasti”. Glede nadaljnjih korakov je Sánchez omenil dve možnosti: nadaljnje poslabšanje odnosov, česar si ne želi, in “mednarodno priznanje in diplomacijo”, ki naj bi vodila k “trajnostnemu miru in razvoju miru v tej regiji”.

“Odločili smo se za drugo pot,” je poudaril Sánchez in dodal, da je glavna funkcija njegove vlade “biti odgovoren in čuvati sočloveka”. Napovedal je prizadevanja za premirje in dobavo humanitarne pomoči, kar bi “lahko izboljšalo politični horizont regije”. Sánchez je izrazil upanje, da bo Palestina priznana kot polnopravna članica Združenih narodih in da bo mogoče doseči premirje ter diplomatski izhod iz trenutne situacije. “Upam, da nam bo to uspelo in da bomo s tem ponesli eno sporočilo miru navzven, v svet, ter sprožili politični proces, ki bi omogočil pravično stanje v prihodnosti in mir,” je sklenil španski premier.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Nebojša Tejić/STA