Sardinesca – okusna inovacija priljubljene puttanesce

ByAlenka Mirnik

27. aprila, 2024 ,
Foto: Freepik

Sardinesca – okusna inovacija priljubljene puttanesce

Sardinesca je jed, ki predstavlja svež pogled na tradicionalno italijansko omako puttanesca. Zamenjava sardonov s sardelami v tem receptu dodaja edinstven, intenziven okus, ki bo zagotovo obogatil vsak obrok. Iz navedenih količin boste dobili 4 porcije.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 400g širokih rezancev,
  • 200g sardel v olju, odcejene in grobo sesekljane,
  • 400g konzerviranega paradižnika v koščkih,
  • 2 stroka česna, nasekljana,
  • 50g kaper, i
  • 100g črnih oliv, razkoščičenih in grobo nasekljanih,
  • 1 čili paprika, semena odstranjena in nasekljana (po okusu),
  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja,
  • šopek svežega peteršilja, grobo nasekljanega,
  • sol in sveže mlet črni poper po okusu.

Navodila za pripravo:

Testenine skuhajte al dente v veliki količini vrele slane vode, nato jih odcedite, pri tem pa ohranite nekaj vode od kuhanja.

V široki ponvi segrejte olivno olje in na njem prepražite česen, dokler ne zadiši. Dodajte čili in sardelne fileje, pražite 1-2 minuti, da sardelni fileji razpadejo.

V ponev dodajte paradižnik, kapre in olive. Kuhajte na srednje močnem ognju 10-15 minut, da se omaka nekoliko zgosti. Začinite s soljo in poprom po okusu.

Kuhane špagete dodajte v ponev z omako. Dobro premešajte, da se špageti enakomerno obložijo z omako. Če je jed pregosta, dodajte malo vode od kuhanja špagetov. Kuhamo še 1-2 minuti.

Jed postrezite vročo, potreseno s svežim peteršiljem.

Prehranska vrednost na osebo:

  • Kalorije: približno 510 kcal
  • Beljakovine: 22 g
  • Maščobe: 20 g (vključno z omega-3 maščobnimi kislinami iz sardel)
  • Ogljikovi hidrati: 68 g

Sardinesca ala Puttanesca je izjemno okusna in preprosta jed, ki bo zadovoljila ljubitelje intenzivnih okusov in zagotovila kvaliteten vir beljakovin ter zdravih maščob. Ne samo, da je primerna za vsako priložnost, temveč nudi tudi vpogled v bogato italijansko kulinarično dediščino z modernim pridihom. Dober tek!

Portal24; Foto: Freepik