Pred odborom za obrambo kot kandidat za obrambnega ministra svoje načrte za resor pojasnjuje Marjan Šarec. Zavzema se za vrnitev k temeljnim konceptom Teritoralne obrambe in revizijo načrtov vzpostavitve srednje bataljonske skupine.

Kandidat za obrambnega ministra Marjan Šarec je predstavil vse svoje stike s sistemoma obrambe, zaščite in reševanja, ki jih je imel v času županovanja ter vodenja vlade. Z naštevanjem je po lastnih besedah zavrnil kritike, da področja ne pozna.

Prioritete

Med prvimi nalogami na ministrstvu za obrambo se bo lotil posodobitve koncepta obrambne politike. Dolgo smo začrtali osnove, zdaj pa je treba na podlagi dogajanja v svetu, še posebej ruskega napada na Ukrajino, koncept posodobiti. To bo treba narediti na realističen način. 15 let govoriti, da Slovenija potrebuje določeno opremo, pri tem pa ne upoštevati tako spremenjenega varnostnega okolja kot novih tehnologij, je kratkovidno.

Z zvezo Nato bomo morali odpreti razpravo, ali je koncept srednje bataljonske skupine ter izvidniškega bataljona, korak v pravo smer. Sprožiti bo treba strokovne pogovore in se nato odločiti, kako naprej. Obenem se bo treba vprašati, kako bodo te zmogljivosti kompatbilne z evropskimi obrambnimi

Šarčev pogled

Šarec je nakazal svoj pogled. V Ukrajini, Karabahu, Libiji vidimo tehnološko vojno z droni, pametni samovodenimmi strelivi, taktičnimi raketnimi sistemi. V Sloveniji moramo preveriti, koliko denarja imamo, in koliko ga lahko namenimo za razvoj domačih visokotehnoloških kapacitet obrambne industrije. Sredstva bi lahko namenili za razvoj brezpilnotnih letalnikov, pa lahkih protiletalskih in protioklepnih sistemov. Pri tem bi morali graditi na tradiciji Teritorialne obrambne, se pravi na lahkih, mobilnih enotah in pokrivanju terena, je zatrdil Šarec. Morda je čas za vrnitev h koreninam, je dodal.

To se težko doseže z nakupom “težkih in dragih” osemkolesnikov boxer, Šarec  bo vztrajal na reviziji pogodbe. In vseh ostalih doslej sklenjenih pogodb za nakup vojaške opreme. Pod vprašajem so namreč smiselnost, uporabnost, cena in ustreznost prihodnjim potrebam. Šarec je tudi napovedal spreminjanje zakona o investicijah v Slovensko vojsko do leta 2026.

Slovenija

Slovenija ni primerna za velike frontalne spopade, niti nimamo dovolj moštva za to, je dejal kandidat za obrambnega ministra. Po njegovih navedbah so slovenski partizani ter Teritorialna obramba okupatorja premagali z gverilskimi taktikami, kar je dejavnik, ki ga danes upoštevajo tudi druge države. Tako bi lahko tudi današnjo profesionalno Slovensko vojsko razvijali v smer majhnih, mobilnih, dobro izurjenih, opremljenih in motiviranih enot. Ne potrebujemo nujno dragih in težkih sistemov, kot so boxerji. Tudi patrie so se v Afganistanu po Šarčevih navedbah izkazale kot “ne preveč uporabne”. Zaradi “robustnosti oziroma neokretnosti”. Podal je še primerjavo: boxer ima 39 ton, kar je skoraj enkrat več kot patria, in skoraj toliko kot tanki v slovenski rabi, torej T55 in T84.

Napoved

Šarec je napovedal, da bo pri prihodnjih nabavah Slovenske vojske prednostno obravnavana domača visokotehnološka podjetja. Posebno pozornost bo posvetil tudi hibridnim in kibernetskim kapacitetam.

Kot ključen izziv vidi hitrejšo in aktivnejšo uporabo Slovenske vojske kot pomoči sistemu zaščite in reševanje v primeru naravnih nesreč. V ta namen namerava posodobiti floto helikopterjev.

Šarca skrbijo kadri Slovenske vojske, še posebej podatkom, da bo pripadnikov kmalu manj kot šest tisoč. Zato je napovedal celovito prenovo obrambne zakonodaje. Kot možen vir popolnitve mest vidi mlade do 35 let brez srednje šole. Privabili bi jih lahko tako, da bi jim poleg petletnega služenja v SV-ju ponudili tudi dokončanje srednje šole v tem času.

Kandidat se ne strinja z ustanovitvijo vojaške akademije. Je za sodelovanje s tujimi in domačimi izobraževalnimi institucijami.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Tomaž Skale

By A.K.

Komentar: