Bruslju je minister za obrambo Marjan Šarec potrdil, da ostajajo zaveze Natu nespremenjene. Slovenija pa sredstev za obrambo ne namerava zmanjševati. Šarec je dejal, da vse države članice zvišujejo pripravljenost in sredstva.

Drugi dan zasedanja v Bruslju so obrambni ministri Nata govorili o krepitvi odvračalne in obrambne drže zavezništva ob ruski agresiji nad Ukrajino. Govora je bilo tudi o obrambnih izdatkih in vlaganjih in krepitvi pripravljenosti zavezniških sil.

Minister Šarec je povedal, da sredstva za obrambo zvišujejo vse države članice. Slovenske zaveze Natu ostajajo, a bo treba opraviti temeljito razpravo o porabi sredstev, je poudaril minister.

Nikakor sredstev ne mislimo zmanjševati, se bo pa treba resno pogovoriti, kako bomo ta sredstva uporabili, da bo načrtno in da bo res prispevalo k izboljšanju pripravljenosti Slovenske vojske, tudi njene kredibilnosti v okviru zavezništva.

Marjan Šarec

Šarec je glede izdatkov pojasnil, da je Slovenija poslala Natu svoj načrt glede obrambnih izdatkov do leta 2025. »Politične zaveze« pa za obdobje po tem, se pravi do leta 2030.

Slovenija se je zavezala, da bo nadaljevala dvig izdatkov za obrambo na 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) do leta 2024, je dejal minister Šarec. To pa “seveda ni na neki zadovoljivi ravni,” je še dejal.

Revizija nakupa boxerjev

Tudi nakup 45 osemkolesnikov boxer, ki je v okviru vzpostavitve srednje bojne bataljonske skupine kot slovenski prispevek h kolektivni obrambi zavezništva je povezan z vprašanjem obrambnih izdatkov.

Z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) se je dogovarjal bivši minister za obrambo Matej Tonin. Šarec je odredil notranjo revizijo nakupa.

Šarec pravi: “Slovenska zaveza sta srednja bojna bataljonska skupina in izvidniški bataljon, ta zaveza se ni spreminjala.” Prav tako je zagotovil, da govora o zniževanju obrambnih izdatkov ni.

Če smo mi zdaj uvedli revizijo za boxerje, to ne pomeni, da smo se namenili zniževati izdatke. Smo samo določili smer prihodnjega dogajanja in da res revidiramo načrtnost tovrstnega nakupa.”

Marjan Šarec

Revizija bo trajala tako dolgo, kot bo potrebno, da bo prinesla ugotovitve,” je dejal Šarec. O pogodbeni kazni v primeru odstopa od nakupa je po besedah Šarca prezgodaj govoriti.

Foto: MO RS Twitter