Sarme! Ultimativni recept s posebnimi navodili in nasveti

ByA.K.

29. decembra, 2022

Ultimativni recept za sarme s pomembnimi navodili in nasveti

Sarme so tradicionalna jed, povezana z otomansko kuhinjo in je pogosta v številnih nacionalnih kuhinjah regij in držav, ki so bile nekoč del otomanskega cesarstva. 

Sama beseda sarma izhaja iz turškega glagola sarmak, kar lahko prevedemo kot “zaviti”, nanaša pa se na vsako jed, ki jo pripravimo tako, da nadev zavijemo v trtne liste, zelje, blitvo ali kaj drugega.

V sodobni turški kuhinji je sarma del večje kategorije jedi, znane kot dolma. 

Beseda dolma v turščini pomeni “nadev” in se nanaša na vsako nadevano jed, pripravimo pa jo lahko iz celih kosov zelenjave ali sadja, polnjenih z nadevom ali tako, da nadev zavijemo v liste. Sarma je zelo priljubljena zimska hrana tudi v Sloveniji. Nekateri pravijo, da je najboljše zdravilo proti mačku.

Izvor

Natančen izvor sarme tudi danes ni znan, so pa polnjene zelenjavne jedi del bližnjevzhodne kuhinje že stoletja. Obstajajo dokazi, da so jed, ki je zelo podobna današnji sarmi, pripravljali na ozemlju Armenije pred približno 3000 leti. S širitvijo Otomanskega cesarstva so različne različice sarme postale priljubljene po Bližnjem vzhodu, v Pakistanu, Indiji in številnih sredozemskih in balkanskih državah. 

Domača sarma

Vsako gospodinjstvo ima svoj recept. Klasične sarme so pripravljene iz mešanice svinjine in govedine, z možnostjo dodajanja slanine ali drugih vrst suhega mesa za dodatno aromo. Tradicionalni dodatek nadevu je riž, a lahko uporabite tudi druga žita, kot sta kuskus ali bulgur.

Mnogi pravijo, da je skrivnost popolne sarme v kislem zelju.

Za pripravo sarme boste potrebovali 1 večjo glavo kislega zelja, 50 gramov moke, olje, 800 gramov mlete svinjine, 200 gramov mlete govedine, 2 glavici česna, 3 stroke česna, 1 žličko mlete sladke paprike, 150 g gramov riža, 100 gramov slanine, 1 jajce, peteršilj, sol in poper.

Postopek priprave

V ponvi najprej segrejte nekaj olja in prepražite sesekljano čebulo. Ko se čebula že zmehča, dodajte sesekljan česen in pražite le toliko, da zadiši. Nato lahko ponev odstavite z ognja.

V skledi zmešajte meso, riž, sesekljano panceto, mleto papriko, jajce, peteršilj, sol in poper. Dodajte popraženo čebulo in česen ter vse sestavine dobro premešajte.

Nato zelju z ostrim nožem najprej odstranite korenino. Ločite liste enega za drugim, pri tem pa pazite, da jih ne poškodujete. Večje liste prihranite, ostale pa nasekljajte. Z nadevom nadevajte liste, robove zavihajte in zavijte. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vsega nadeva in zelja.

Dno lonca obložite s polovico sesekljanega zelja in pancete ter nanje zložite sarme. Po vrhu prekrijte s preostalo polovico sesekljanega zelja in pancete, začinite s četrtino žličke sladke mlete paprike in zalijte s toliko vode, da so sarme prekrite.

Lonec pokrijte in pustite da zavre, nato zmanjšajte ogenj in vse skupaj pustite vreti približno dve do dve uri in pol. Lonec občasno nežno pretresite, vendar ga ne mešajte, da vam sarmice ne razpadejo.

Prežganje

V ponvi prepražite približno 50 ml olja in 50 g moke, da nastane pasta. Ko se mešanica zlato obarva, dodajte žlico mlete paprike in 125 do 200 ml vode. Pustite vreti, pogosto mešajte, dokler se zmes ne zgosti. Prežganje vlijte v lonec s sarmami in kuhajte še deset minut. 

Nasveti

Ko gre za izbiro mesa, se izogibajte predpakiranim mešanicam mletega mesa in se odločite za svinjsko ali goveje pleče, zmleto pri vašem najljubšem mesarju. 

Nekateri klasični recepti uporabljajo enake deleže svinjine in govedine, vendar lahko delež mesa prilagodite svojemu okusu.

Riž je tradicionalen dodatek k nadevu za sarme, vendar pazite, da ga ne uporabite preveč, saj lahko postane zmes trda. Preden riž dodate mesu, vam ga ni treba kuhati. Lahko pa ga za deset minut namočite v vodi, da nabrekne. 

Ločene zeljne liste je pametno oprati pod curkom mrzle vode, da jed ne bo preveč kisla.

Trši del peclja na dnu lista je najbolje odrezati v obliki trikotnika. Pri zvijanju je pomembno, da uporabite velike liste, ki jih ne smete preveč nadevati. Običajno zadostuje ena žlica nadeva. Za sam nadev razmislite o uporabi domače zaseke in obvezno dodajte nekaj dušene čebule in česna za dodaten okus.

Čeprav lahko pripomore k zgostitvi jedi, se marsikdo izogiba prežganju, zato lahko storite enako. Nikakor pa ne izpustite pire krompirja, saj skorajda ni priloge, ki bi bolje dopolnila dobro domačo sarmo.

Pečen pire krompir s korenjem in praženo čebulo

Pečen pire krompir s korenjem je odlična alternativa vsakdanjemu pire krompirju, predvsem ob dneh, ko ste vse prej kot klasično razpoloženi.

Za pripravo jedi boste potrebovali slabo uro in po. Iz navedenih količin sestavin boste dobili deset porcij, če potrebujete manj količine prepolovite… več tukaj.

Foto: zajem zaslona