Savdska Arabija uradno postala članica BRICS

ByA.K.

2. januarja, 2024 , , ,
Riad, Savdska Arabija Foto: Pexels

Savdska Arabija uradno postala članica BRICS

Savdska državna televizija poroča, da je Savdska Arabija uradno postala članica medvladne organizacije BRICS. Poteza je sledila avgustovski izjavi saudskega zunanjega ministra. Minister je napovedal, da bo kraljevina natančno preučila podrobnosti pred predlaganim datumom pristopa 1. januarja in sprejela “ustrezno odločitev”.

Princ Faisal bin Farhan je izrazil svoje prepričanje, da je skupina BRICS “koristen in pomemben kanal” za krepitve gospodarskega sodelovanja. Doslej so BRICS sestavljale Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika. Poleg Savdske Arabije se jim bodo 1. januarja pridružili tudi Združeni arabski emirati, Egipt, Iran in Etiopija.

Vstop Savdske Arabije v BRICS prihaja v obdobju geopolitičnih napetosti med ZDA in Kitajsko ter naraščajočega kitajskega vpliva v Savdski Arabiji. Kljub še vedno močnim povezavam z ZDA se Savdska Arabija vse bolj odloča za svojo pot, saj v Washingtonu vidi manj zavezanega partnerja za varnost v Zalivu kot prej.

Kitajska, ki je največji kupec saudske nafte, si prizadeva za krepitev vloge BRICS kot protiutež Zahodu in za predstavljanje globalnega juga. Medtem je Argentina novembra napovedala, da se ne bo pridružila BRICS, kar je dodatno poudarilo kompleksnost globalnih geopolitičnih odnosov.

vir; Foto: Pexels; Portal24