Schengensko območje: Italija na meji s Slovenijo uvaja nadzor

Foto: Wikimedia/ Anton Nikiforov

Schengensko območje: Italija na meji s Slovenijo uvaja nadzor

Avstrija je, kot odgovor na nedavne ukrepe Nemčije, ko je slednja uvedla nadzor na svojih mejah s Češko, Poljsko in Švico zaradi naraščajočih težav z ilegalnimi migracijami, sprejela odločno potezo in uvedla nadzor na svoji meji s Češko. Hkrati je Italija napovedala uvedbo nadzora na svoji meji s Slovenijo.

Notranje ministrstvo Avstrije je v torek sporočilo, da je ta poteza del njihovega prizadevanja za preprečevanje premika poti tihotapcev ljudi na avstrijsko-češko mejo. Sodelovanje z češkimi oblastmi je ključnega pomena pri izvajanju tega nadzora, ki se bo osredotočal predvsem na šest mejnih prehodov.

Notranji minister Avstrije, Gerhard Karner, je izpostavil pomen mednarodnega sodelovanja pri boju proti nezakonitim migracijam, tihotapski mafiji in terorističnim grožnjam.

Avstrija je že več let izvajala nadzor na svojih mejah z Madžarsko in Slovenijo, ter od začetka meseca tudi na mejah s Slovaško. Evropsko komisijo je ta teden obvestila o podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko za še šest mesecev, saj se sooča s pritiskom prosilcev za azil, trgovino z orožjem in kriminalnimi mrežami zaradi vojne v Ukrajini ter trgovino z ljudmi. Slovenija nasprotuje podaljševanju avstrijskega nadzora in se sklicuje na sodbo Sodišča EU-ja, ki pravi, da podaljševanje nadzora zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU-ja. Pričakuje, da bo Avstrija ukinila začasni nadzor na meji s Slovenijo.

Avstrijsko notranje ministrstvo je tudi opozorilo, da države schengna, kot so Slovaška, Poljska, Češka, Nemčija, Danska, Francija, Norveška in Švedska, izvajajo nadzor na svojih mejah. Evropska komisija je septembra poudarila, da mora biti nadzor na mejah skrajni ukrep, kljub nedavnim napovedim več držav o ponovni uvedbi nadzora na svojih mejah z drugimi članicami EU-ja.

vir Foto: Wikimedia/ Anton Nikiforov

Portal24