Scholz & Lindner: Iskanje ravnotežja med okoljem in gospodarstvom

Nemški finančni minister Christian Lindner je kritiziral politike v Bruslju, ker si prizadevajo za strožje predpise o čisti energiji za stavbe. Izrazil je zaskrbljenost, da bi takšni ukrepi lahko sprožili velik odpor volivcev in s tem okrepili skrajno desnico.

Lindner je v pogovoru za POLITICO na finančnem ministrstvu v Berlinu poudaril, da so Evropejci preobremenjeni s pretiranimi predpisi. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prejela poziv. Prošnja je bila, da bi preložila uvedbo nove zakonodaje EU, namenjene omejevanju emisij toplogrednih plinov. Ta prošnja je bila posebej poudarjena zaradi prevladujočih gospodarskih težav, ki jih dodatno stopnjujejo naraščajoče cene energije.

Lindnerjeva izjava je prišla kmalu po predlogih nemškega kanclerja Olafa Scholza. Kancler Scholz je predlagal odpravo birokratskih ovir, da bi spodbudil domačo gospodarsko rast. Poleg tega se želi zavzemati za podobne reforme v Evropski uniji.

Lindner, vodja svobodne demokratske stranke (FDP), ki je naklonjena gospodarstvu, je bil še posebej kritičen do direktive EU o energetski učinkovitosti stavb. V okviru podnebne pobude von der Leyenove “Green Deal” je ta direktiva ključni element. Njen cilj je nadzorovati prenovo starejših stavb po vsej Evropski uniji. Končni cilj je do leta 2050 popolnoma razogljičiti gradbeni sektor.

“Gradbeni načrt EU je zaskrbljujoče nevaren,” je opozoril Lindner. Po njegovem mnenju bi direktiva lahko ogrozila “socialno harmonijo”, saj bi lahko posamezniki menili, da jim bo zaradi te politike stanovanje postalo manj dostopno.

Von der Leyen je sporni gradbeni predlog predstavila konec leta 2021. Zdaj pa se približuje koncu pogajanj o njem. Države EU se nagibajo k milejšim pravilom, medtem ko se številni poslanci Evropskega parlamenta zavzemajo za agresivnejši pristop.

Kritike nemškega finančnega ministra

Ker stavbe povzročajo skoraj 35 % emisij toplogrednih plinov v EU, je izboljšanje energetske učinkovitosti ključnega pomena za doseganje cilja ogljične nevtralnosti regije do leta 2050.

Lindner predlaga prerazporeditev sredstev, namenjenih za prenovo stavb, v druga zelena prizadevanja, kot je krepitev evropske energetske infrastrukture, kar bi po njegovih besedah “povečalo gospodarsko konkurenčnost EU”.

Kritike nemškega finančnega ministra se pojavljajo pred govorom von der Leyenove o stanju v Uniji, ki bo v sredo. Pričakuje se, da bo poudarila svoje dosežke, kot je zeleni dogovor, in se pripravila na morebitno ponovno imenovanje za predsednico Komisije.

Redka poteza nemškega ministra: Lindnerjeva ostra kritika bruseljskega predloga je verjetno posledica notranje politike.

Pred kratkim je Lindnerjeva FDP v sodelovanju z Zelenimi in socialdemokrati kanclerja Olafa Scholza v nemškem parlamentu sprejela sporen predlog zakona. Predlog zakona spodbuja prehod z naftnih in plinskih ogrevalnih sistemov na okolju prijazne toplotne črpalke. Vendar je odločitev naletela na veliko nasprotovanje javnosti in povzročila spore v vladajoči koaliciji.

Številni Lindnerjevi konservativni in ekonomsko liberalni podporniki zakona o ogrevanju ne odobravajo. Zdi se, da je njegova kritika Bruslja strategija za obvladovanje domačega odpora in okrepitev njegove podporne baze.

Zdaj je v ospredju vprašanje, ali Lindnerjeve pripombe pomenijo širši premik v strategiji koalicije. Poskušajo izvajati učinkovite ukrepe na področju podnebnih sprememb, ne da bi si odtujili pomemben del svojih volivcev.

Berlin gleda na zmanjšanje birokracije… več na Biznis24

Foto: Pexels (fotografija je simbolna)

Portal24