Nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron in italijanski premier Mario Draghi nameravajo v ukrajinsko prestolnico odpotovati pred srečanjem G7, ki bo konec junija. Če se bo to zgodilo, bo to prvič, da so ti trije obiskali Kijev, odkar je Rusija februarja napadla Ukrajino.

V Ukrajini je bila v soboto na kratkem obisku predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim sta se pogovarjala o prizadevanjih Ukrajine za članstvo v EU. Zelensky je dejal, da bo Ukrajina naredila vse za integracijo z blokom. Von der Leyen pa, da izvršna veja EU, pri oceni upravičenosti Ukrajine kot kandidatke za vstop v EU, dela noč in dan. Cilj je, da bo pregled pripravljen do konca prihodnjega tedna.

EU se bo nato odločila, ali bo v juniju za članstvo v EU sprejela še gruzijsko in moldavsko kandidaturo. V fazi prijavljanja za članstvo v EU je trenutno sedem držav EU: Severna Makedonija, Črna gora, Srbija, Albanija, Bosna, Kosovo in Turčija.

Vir: Euronews

Foto: Fabio Frustaci/AP/Ina Fassbender/EPA/Ludovic Marin/Reuters