Nemški kancler Olaf Scholz je Zahodnemu Balkanu obljubil pomoč pri njihovi zastali kampanji za članstvo v Evropski uniji. Poteza Sholza, je namenjena blaženju napetosti v regiji in preprečitvi vpliva rivalskih sil, kot je Rusija.

Scholz je v pogovoru s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem v Prištini dejal, da je njegova vlada kosovsko članstvo v EU postavila za prednostno nalogo in bo težnje Kosova po liberalizaciji vizumskega režima EU tudi podprla.

Ruska invazija na Ukrajino je dala potrebi po povezovanju Črne gore, Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine in Kosova s ​​27-člansko EU, bodisi s polnopravnim članstvom ali alternativno skupnostjo znova občutek nujnosti. Za pospešitev kandidatur za članstvo EU si od ruske invazije na Ukrajino prizadevata tudi Ukrajina in Moldavija. Slednje je sprožilo vprašanje, ali naj bo njun pristop hiter ali naj počaka na vrsto za državami Zahodnega Balkana. Države EU, vključno z Nemčijo, so dejale, da bližnjic do članstva v EU za Ukrajino ne more biti..

Možnost članstva v EU je že leta glavno gonilo reform in večjega sodelovanja v regiji po desetletju vojne in preobratov v devetdesetih letih. Ko se je širitev EU ustavila je bilo to precejšnje razočaranje.

Nerešeni konflikti na Balkanu so v zadnjem času sprožili precej novih napetosti. Eden takšnih je denimo načrt za odcepitev proruskih bosanskih Srbov.

Liberalizacija vizumskega režima bi Kosovu, ki ostaja edina država na Balkanu, kjer državljani še vedno potrebujejo vizume za potovanje v schengensko območje EU brez potnih listov koristila. Prosilec za vizum le za termin na veleposlaništvu potrebuje tedne ali celo mesece.

Vir: Reuters

Foto: Reuters