(foto: Zajem zaslona)

Ruski predsednik Vladimir Putin ne bo zmagal v vojni v Ukrajini, je na letnem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma dejal nemški kancler Olaf Scholz.

“Putin v tej vojni ne sme zmagati. In prepričan sem, da ne bo zmagal. Tudi strateških ciljev, ki si jih je zadal mu ni uspelo doseči,« je dejal Scholz. V nadaljevanju je ponovil podporo zahodnih zaveznikov Ukrajini in dejal, da »Putinu ne smemo dovoliti, da narekuje mir v vojni, ki jo je sprožil.«

Nagovor Scholza je zajel vse štiridnevne razprave med svetovnimi poslovnimi in političnimi voditelji. Razpravljali so o vojni v Ukrajini, o svetovni kriza s hrano, podnebnih spremembah in drugih aktualnih vprašanjih. 

V Davosu je bilo tudi več ukrajinskih uradnikov.  Njihov namen je bil zbrati podporo kampanji svoje države proti ruskim silam. Tam so bili tudi ukrajinski zunanji minister Dmitri Kuleba ter župana Kijeva in Buče.

Župan Kijeva Vitalij Kličko je za Euronews povedal, da je čas za pogajanja z ruskim predsednikom že zdavnaj mimo.

“Ni smisla govoriti s Putinom,” je dejal Kličko. “Je bolna oseba, ker je odločitev za vojno v sodobnem svetu, za noro idejo o obnovi Sovjetskega imperija bolna.”

Kličko je voditelje prosil za pomoč pri obnovi ukrajinske prestolnice. Dejal je, da Kijev potrebuje 80 milijonov evrov za popravilo okoli 300 zgradb, ki so bile uničene med vojno.

Vir: Euronews