SD bo danes razpravljal o spornem nakupu sodne stavbe

ByA.K.

29. januarja, 2024 , ,
Tanja Fajon Foto: SD XTanja Fajon [Foto: SD X]

SD bo danes razpravljal o spornem nakupu sodne stavbe

Predsedstvo Socialnih demokratov (SD) bo danes obravnavalo ravnanje pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan v povezavi z nakupom stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, je potrdila predsednica stranke Tanja Fajon. Srečanje bo prvo letošnje. Razpravljali bodo o različnih zadevah, vključno z morebitno odgovornostjo pristojne ministrice. Tanja Fajon je poudarila, da ni pripravljenosti za slepo zaupanje, temveč pričakujejo odgovore in pojasnila.

Sporen nakup stavbe je že privedel do razrešitve generalnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Uroša Gojkoviča. SDS je zoper ministrico Švarc Pipan napovedala interpelacijo.

Zaskrbljenost zaradi desnice

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je zunanja ministrica Tanja Fajon izrazila globoko zaskrbljenost zaradi porasta desnice po Evropi. Poudarila je, da je najboljši način spomina na žrtve holokavsta in obstreljevanja v Gazi, da se poišče pot do miru.

Fajon je tudi obsodila tajna srečanja nemške skrajne desnice, ki so načrtovala izgon tujcev iz Nemčije, in opozorila, da takšna dejanja vodijo v razčlovečenje, podobno tistemu med nacističnim režimom. Izpostavila je, da je holokavst edinstven v zgodovini in moralna ter politična podlaga za oblikovanje povojnega sveta ter univerzalnih vrednot, kot so svoboda, pravičnost in mirno reševanje konfliktov.

Ministrica se je dotaknila tudi izraelskega obstreljevanja Gaze. Fajon je izpostavila srhljivo dejstvo, da v Gazi umirajo predvsem civilisti, otroci in nemočni ljudje, ter poudarila, da Slovenija, kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN-a, nosi odgovornost za ohranjanje temeljnih načel svetovne ureditve po drugi svetovni vojni. V luči nedavne odločitve Meddržavnega sodišča glede dejanj Izraela v Gazi je izpostavila močan sistem mednarodnega prava kot zagotovilo za svetovni mir in varnost.

Letošnja prireditev ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je nosila naslov “Vsi otroci so naši otroci”. Skozi spominjanje ter pričevanja poskušala odstreti pogled na žalost otrok, ki jih je zaznamoval holokavst.

vir; Foto: SD X; Portal24