SD po kongresu ne načrtuje sprememb v ministrski ekipi

Tanja Fajon [Foto: SD X]

SD po kongresu ne načrtuje sprememb v ministrski ekipi

V Socialnih demokratih (SD) po napovedanem kongresu, kjer se bo za mesto predsednika stranke potegovala trojica kandidatov, ki trenutno niso del vlade, ne načrtujejo sprememb v sestavi svoje ministrske ekipe. Kljub informacijam, da naj bi premier Robert Golob vztrajal, da so vodje koalicijskih strank tudi člani vlade, v SD poudarjajo pričakovanje spoštovanja odločitev stranke. “Čas za reševanje morebitnih odprtih vprašanj v koaliciji bo po kongresu,” menijo v stranki.

Za vodenje SD se bodo pomerili Jani Prednik, vodja poslancev, Tadej Beočanin, ajdovski župan, in Milan Brglez, evropski poslanec. Kandidati so že izrazili svoje mnenje proti morebitni menjavi v obstoječi ministrski ekipi stranke, ki obsega štiri ministrstva: za zunanje in evropske zadeve, za gospodarstvo, turizem in šport, za pravosodje ter za kohezijo in regionalni razvoj. Vsi trije kandidati so obljubili nadaljevanje svojih trenutnih funkcij, tudi v primeru izvolitve.

Premier Golob naj bi vztrajal pri začetni preferenci, da so predsedniki koalicijskih strank del ministrske ekipe, vendar to ni izrecno določeno v koalicijski pogodbi. SD izpostavlja, da s predsednikom vlade o tem vprašanju doslej niso razpravljali, in dodaja, da se bo o odprtih vprašanjih možno pogovoriti po izvolitvi novega vodstva.

Odhajajoča predsednica SD, Tanja Fajon, poudarja, da ministri iz vrst SD svoje delo opravljajo dobro in v skladu s koalicijskimi cilji. “Organizacija in vodenje stranke zadevata stranko samo, ne pa koalicijskih dogovorov,” je dodala Fajonova in izrazila pričakovanje, da bodo koalicijski partnerji spoštovali odločitve SD.

Prednik: “Novi vodja SD verjetno ne bo del vlade”

Jani Prednik, eden od kandidatov, je poudaril, da dejstvo, da novi vodja SD verjetno ne bo del vlade, ne bi smelo predstavljati težave. “Pričakujem, da se koalicija in vlada posvetita vsebinskim zadevam in ne toliko kadrovskim vprašanjem,” je izjavil.

Obenem je tudi sam opozoril, da je SD “stara in izkušena stranka”, samostojna in avtonomna, zato se o svojih tako vsebinskih kot kadrovskih vprašanjih odločajo sami. “Ne pustimo, da bi se kdo vmešaval v odločitve stranke. Prihodnjo soboto imamo kongres, nikakor pa se na kongresu ne bomo pogovarjali o tem, kdo bo v vladi,” je dodal. Kot je še ocenil, ministri SD delajo dobro in zato sam ne vidi razloga, da bi kateri izmed njih končal svoje delo.

Beočanin je zatrdil, da v primeru izvolitve ne načrtuje menjav v ministrski ekipi stranke. Imenovanje posameznikov na podpredsedniška mesta v vladi, enega izmed teh trenutno zaseda zunanja ministrica in dosedanja predsednica SD Tanja Fajon, pa je po njegovih besedah v domeni premierja.

“Če bo prišlo do kakršnih koli nesoglasij, pričakujem, da jih bomo oziroma jih bo vodstvo SD reševalo s predsednikom vlade po kongresu, in sicer stran od medijskih žarometov,” je dejal. Vztraja tudi, da bo ob morebitni izvolitvi za prvaka SD župansko funkcijo opravljal še naprej.

Brglez je bil v odzivu bolj skop. Kot je poudaril v pisnem odzivu za STA, se trenutno osredotoča na to, da skupaj z ekipo SD vrnejo h koreninam. “Ko bom izvoljen za predsednika SD, imam v načrtu srečanja z vsemi vodilnimi politiki v Sloveniji, saj jim želim predstaviti svojo vizijo našega prihodnjega sodelovanja,” je navedel Brglez. Prejšnji teden je sicer v izjavi za STA dejal, da si ne predstavlja, da se “je možno v tem trenutku, ko se je treba posvetiti stranki”, posvetiti tudi vodenju ministrstva.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: SD X