SD poslanci zavrnili ponujen odstop Prednika

ByMiha Kovač

16. aprila, 2024 , ,
Jani Prednik [Foto: Zajem zaslona YT/Reporter]

SD poslanci zavrnili ponujen odstop Prednika

Vodja poslanske skupine Socialnih demokratov (SD) Jani Prednik je ponudil odstop z mesta vodje poslanske skupine, a je prejel enotno podporo svojih kolegov poslancev. O svoji odločitvi je že obvestil tudi novega predsednika SD, Matjaža Hana.

Ta poteza sledi nedavnemu volilnemu kongresu stranke, na katerem Prednik ni uspel v svoji kandidaturi za predsednika SD. Kljub neuspehu v prvem krogu glasovanja, je Prednik podprl Milan Brgleza, ki je zastopal idejo sprememb v stranki, nasproti dosedanjim praksam.

Prednik je svoj predlog za umik ocenil kot “edino higienično” dejanje po kritikah, ki so bile izrečene na kongresu. Kritike so se nanašale na njegovo vlogo v stranki in možnost, da bi kot vodja poslanske skupine ter podpredsednik SD pomagal obnoviti “barvo, vonj in okus” stranke, ki jih je po njegovem mnenju izgubila.

V odzivu na Prednikovo ponudbo je Han izrazil “absolutno podporo” njegovemu nadaljnjemu vodenju poslanske skupine. Han je poudaril, da ne vidi potrebe po Prednikovem umiku in je napovedal nadaljnje pogovore o prihodnosti stranke na prihajajočem rednem sestanku poslanske skupine. Sestanka, ki bo potekal v torek, se Prednik zaradi dopusta ne bo mogel udeležiti.

Zapleti na kongresu SD vodijo do ponovnih volitev

Novi predsednik SD-ja, Matjaž Han, je po nedavnem kongresu stranke, ki je bil zaznamovan z dolgotrajnim štetjem glasov in zapletom z glasovnicami, napovedal ponovitev glasovanj za člane predsedstva in nadzornega odbora. Glasovanje je bilo prekinjeno po petnajstih urah zaradi nezadostnega števila prisotnih članov, zaradi česar dva člana nadzornega odbora in sedem članov predsedstva še niso imenovani.

“Več kot polovica imenovanih v predsedstvu pravno, statutarno in poslovniško ni težava. Želimo si, da bo lista popolna, zato smo se dogovorili, da bomo to rešili lahko na dva načina,” je pojasnil Han. Glasovanja bodo ponovili bodisi v živo v Ljubljani ali digitalno prihajajočo soboto… več tukaj.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona YT/Reporter