SD vztraja pri odstopu ministrice Švarc Pipan

Nova sodna stavba Foto: Zajem zaslona

SD vztraja pri odstopu ministrice Švarc Pipan

V zadnjih dneh se je afera v zvezi s spornim nakupom sodne stavbe na Litijski ulici v Ljubljani dodatno razplamtela. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan se sooča s klici k odstopu zaradi domnevnih nepravilnosti pri tem poslu. Predsednica SD-ja, Tanja Fajon, je vztrajala pri svojem pozivu k odstopu ministrice, hkrati pa je izrazila zaskrbljenost nad razkritimi informacijami.

“Naš poziv k odstopu še velja, sem pa seveda zaskrbljena zaradi stvari, ki prihajajo ven, in zanima me, kaj se je pravzaprav dogajalo,” je poudarila Tanja Fajon na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU-ja. Predsedstvo SD-ja, kot pomemben organ stranke, je sprejelo odločitev, da ministrica nima več njihovega zaupanja zaradi objektivne odgovornosti za osemmilijonski posel. Kljub temu, da se pojavljajo številne negotovosti, je podpis pogodbe pripisan ministrici, pri čemer se poraja tudi dvom o zaupanju med zaposlenimi.

Kaj bistveno novega nimam povedati. Predsedstvo SD-ja, ki je pomemben organ, je odločilo, da ministrica nima več našega zaupanja zaradi objektivne odgovornosti. Vendarle je podpisala osemmilijonsko pogodbo. Razkriva se veliko negotovosti v ozadju, ampak podpis je njen, tudi zaupanja med zaposlenimi očitno ni. Naredila je določene poteze, ki jih pozdravljam. Ampak za razčiščevanje posla ali kakršne koli zakonske odgovornosti so pristojni organi odkrivanja in pregona.

Tanja Fajon

Ministrica Dominika Švarc Pipan je v petek zatrdila, da ne namerava odstopiti, dokler ne dokaže sistemske korupcije v zvezi s spornim nakupom stavbe. Se je pa dogovorila s premierjem Robertom Golobom, da bo razmislila o odstopu, ko bo prišel čas za to, pri čemer naj bi razplet zadeve postalo jasen v ponedeljek.

Ministrici Švarc Pipan zaradi groženj odrejeno policijsko varovanje

Predsednik Vlade, Robert Golob, in Ministrica za Pravosodje, Dominika Švarc Pipan, naj bi se včeraj znova srečala v vladni palači glede trenutne politične krize, ki jo povzroča afera glede spornega nakupa stavbe v Ljubljani. Kljub temu Premier Golob še ni sprejel končne odločitve o usodi ministrice… več tukaj.

Afera s sodno stavbo je povzročila tudi krizo v koaliciji. SD je premierja že večkrat pozivala, naj ministrico razreši, pa še ni sprejel končne odločitve.

Afera se nanaša na domnevne nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe, ki jih trenutno preiskuje Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Ministrstvo za pravosodje ni naročilo neodvisne cenitve stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil prodajalec, Sebastjan Vežnaver. Premier Golob je izrazil željo po razjasnitvi, kdo je v zvezi z nakupom stavbe zavajal vlado.

vir; Foto: Zajem zaslona (sporna sodna stavba); Portal24