SDS ima še vedno pomisleke glede podpore Ursuli von der Leyen za nov mandat

Janez Janša [Foto: Stranka SDS]

SDS ima še vedno pomisleke glede podpore Ursuli von der Leyen za nov mandat

Predsednik SDS-a Janez Janša je ob prihodu na vrh Evropske ljudske stranke (EPP) v Bruslju izrazil dvome glede podpore dosedanji predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen za nov mandat. “SDS ima še vedno velike pomisleke glede podpore dosedanji predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen za nov mandat,” je poudaril Janša.

Janša je pojasnil, da bo podpora kandidatu odvisna od sestave prihodnje koalicije na ravni EU-ja. Izrazil je podporo Roberto Metsolo iz EPP-ja za nov mandat na čelu Evropskega parlamenta in Kaji Kallas iz vrst liberalcev za visoko zunanjepolitično predstavnico EU-ja. “Imamo pa velike pomisleke glede ostalih dveh predlogov,” je dodal Janša. Sporni sta kandidatki za predsednico komisije Ursula von der Leyen in kandidat socialistov (S&D) za predsednika Evropskega sveta Antonio Costa.

Janša je opozoril, da bo današnji najverjetnejši predlog Evropskega sveta, da nemško političarko iz EPP-ja parlamentu predlaga za nov mandat predsednice komisije, šele prva faza. “Dejansko bo odločitev sprejeta v Evropskem parlamentu, do takrat je vse odprto,” je dejal Janša. Poudaril je, da SDS ne vidi dobre prihodnosti Evropske unije niti Slovenije v primeru, da se ponovi enaka politična koalicija kot v prejšnjem mandatu. SDS bo v novem mandatu imel štiri evropske poslance.

Sestava na podlagi programa

Janša meni, da je treba novo večino v Evropskem parlamentu sestaviti na podlagi programa. Trenutno neformalno koalicijo na ravni EU-ja sestavljajo EPP, S&D in liberalci. Sodelovanje teh političnih skupin se obeta tudi v prihodnjem petletnem obdobju, glede na torkov neformalni dogovor o razdelitvi vodilnih funkcij v EU-ju.

EPP svoj predlog programa v desetih točkah obravnava na današnjem srečanju v Bruslju, ki se ga udeležuje tudi Ursula von der Leyen. Janša je dejal, da so v SDS-u zadovoljni z osmimi točkami, med drugim o varnosti, dosledni politiki nasprotovanja nezakonitim migracijam in spodbujanju gospodarske konkurenčnosti EU-ja. Manj so zadovoljni z delom o zelenem prehodu zaradi določenih kontradiktornosti. Prav tako je manjkala demografska politika, ki pa so jo že dopolnili.

Na predvolilnem kongresu EPP-ja delegati iz vrst SDS-a in SLS-a Ursule von der Leyen niso podprli za vodilno kandidatko EPP-ja za predsednico komisije.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Stranka SDS