PROTESTNO PISMO: Groba kršitev Poslovnika DZ in parlamentarne prakse na seji Odbora za kulturo

Poslanska skupina SDS je na predsednico Državnega zbora mag. Urško Klakočar Zupančič naslovila protestno pismo zaradi kršitve Poslovnika Državnega zbora in parlamentarne prakse pri vodenju seje Odbora za kulturo s strani predsednice Tamare Vonta.

Protestno pismo objavljamo v celoti:

Spoštovana mag. Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora RS,

na 3. nujni seji Odbora za kulturo, ki je potekala danes, 24. 6. 2022, na temo »Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu Predloga zakona o spremembah Zakona o Radioteleviziji Slovenija, obravnava, EPA 55-IX« je predsedujoča temu odboru poslanka Tamara Vonta kršila 51. člen Poslovnika Državnega zbora in s tem onemogočila, da bi pri obravnavani točki dnevnega reda sodeloval predstavnik zainteresirane javnosti oz. institucije, katere delo je neposredno povezano z vsebino obravnavanih vprašanj.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je namreč 23. 6. 2022 na predsednico Odbora za kulturo naslovila dopis, da se na sejo dodatno povabi Andreja Graha Whatmougha, generalnega direktorja RTV Slovenija. 51. člen Poslovnika DZ določa, da se na sejo delovnega telesa lahko k obravnavi posameznih točk dnevnega reda povabijo predstavniki institucij, katerih delo je neposredno povezano z vsebino obravnavanih vprašanj, strokovnjaki in predstavniki zainteresirane javnosti, ki lahko na seji izjavijo in obrazložijo svoja mnenja in stališča o obravnavani zadevi. Predsednica odbora našega dopisa ni upoštevala.

V PS SDS smo mnenja, da bi generalni direktor RTV Slovenija zagotovo utemeljeno podal pogled in stališče o predlogu za referendum. A mu tudi po postopkovnem predlogu ob začetku seje to ni bilo omogočeno, saj so poslanci koalicije izglasovali, da se g. Grahu Whatmoughu ne dovoli spregovoriti, kar nas je več kot začudilo. V minulih mandatih je bila namreč praksa, da se povabi vse, ki so dodatno predlagani, še celo več, pogosto so na sejah odborov dobili besedo posamezniki, ki niso bili vabljeni pa so se seje udeležili.

Ker menimo, da gre za grobo kršitev Poslovnika DZ in parlamentarne prakse pri sklicu in vodenju seje Odbora za kulturo, vas naprošamo, da ukrepate v skladu s svojimi pristojnostmi in zagotovite korektno vodenje Odbora za kulturo.

S spoštovanjem,

Jelka Godec, vodja Poslanske skupine SDS

Vir: SDS poslanska skupina

By A.K.

Komentar: