SDS opozarja na kršitve demokratičnih načel in pravil DZ-ja (video)

Foto: SDS

SDS opozarja na kršitve demokratičnih načel in pravil DZ-ja (video)

Na današnji novinarski konferenci sta predsednik SDS Janez Janša in vodja Poslanske skupine SDS Jelka Godec ostro kritizirala domnevne kršitve demokratičnih načel in pravil delovanja v Državnem zboru RS. Izpostavila sta zlasti dejanja, ki po njunem mnenju kršijo pravico do izražanja mnenj ter samovoljo predsednikov parlamentarnih odborov.

Jelka Godec je uvodoma poudarila, da v Državnem zboru opažajo vztrajne nepravilnosti in omejevanje pravic opozicije. “Ta nemi, gluhi in slepi valjar ‘svobodnjakov’ s pomočjo Levice in SD-ja tepta pravno državo že nekaj časa,” je dejala Godec in dodala, da so predlagali tri posvetovalne referendume, ki pa so bili predmet manipulacij.

Med drugim je izpostavila primer, kjer naj bi bile kršene pravice pri obravnavi referenduma o uporabi konoplje v medicinske namene. “Prvi primer kršenja poslovnika, tudi zakonov in ustave, je predlog za posvetovalni referendum glede uporabe konoplje v medicinske namene,” je pojasnila Godec. Po njenih besedah je bilo na Odboru za zdravstvo pod vodstvom poslanca Premika dopuščeno, da je stranka Svoboda spremenila naslov referenduma in razdelila eno referendumsko vprašanje na dve, brez ustreznega glasovanja o teh spremembah.

Prav tako je problematično bilo obravnavanje referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, kjer je predsednica odbora izjavila, da vlaganje amandmajev k referendumskem vprašanju ni možno, ko ga obravnava odbor.

Dvojna merila

Poslanska skupina SDS je ponovno izpostavila problematiko dvojnih meril, kršitev poslovnika, zakonodaje in Ustave RS, ki se po njihovih navedbah dogajajo v Državnem zboru. Jelka Godec, vodja Poslanske skupine, je opisala več primerov, ki po njenih besedah kažejo na to, da “je v državnem zboru umrla pravna država”. Med primeri je izpostavila tudi nedavno sprejeti akt Državnega sveta RS o ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije glede poslov predsednika vlade s podjetjema Gen-i in Star solar. Po njenih besedah bi moral državni zbor brez glasovanja ustanoviti to parlamentarno preiskavo, vendar predsednica državnega zbora te točke ni uvrstila na dnevni red. “Kar je še eno kršenje zakonodaje in poslovnika,” je poudarila Godec.

Predsednik SDS Janez Janša je nadaljeval z opozorili o koncentraciji kršitev, ki so se zgodile v kratkem času in so po njegovem mnenju brez primere. “Priča smo štirim oz. petim kršitvam, manipulacijam, ki jih težko pripišemo nepoznavanju in neznanju tistih, ki prvič sedijo v klopeh državnega zbora,” je poudaril Janša. Prav tako je kritiziral prakso vladne koalicije, ki po njegovih besedah posnema delovanje mestne skupščine Ljubljane, kjer lahko večina v mestnem svetu kadarkoli prekine razpravo, kar praviloma počnejo v primeru kritičnih situacij za mestno oblast. “To je globoko protiustavno, saj si večina ne na državnem ne na lokalnem nivoju ne more lastiti pravice, da omeji razpravo opoziciji,” je še dodal Janša, opozarjajoč na nevarnost takšnih praks za demokracijo.

Protistavnost referenduma o evtanaziji

Na istem odboru je enkrat amandma dopusten, drugič ni dopusten, na istem odboru, pri isti zadevi, v istem tednu, v isti sestavi odbora in istem mandatu državnega zbora. Ta zadeva je zato na robu tega, da se postavlja vprašanje, koliko ima takšno ravnanje koalicije še legitimnost, saj gre za konstantno kršenje pravil.

Janez Janša

V primeru preiskovalne komisije, ki jo je izglasoval Državni svet RS,  je Janez Janša poudaril, da ima državni svet pravice in pristojnosti, ki mu jih daje ustava. Državni svet je namreč izglasoval preiskavo, državni zbor pa tega ni odredil.

“Z zelo votlimi izgovori se zavlačuje ustanovitev parlamentarne preiskave, ki vladni koaliciji ni všeč. Predsednica države in ostali kršijo pooblastila, ki jih imajo. Nosilci javnih funkcij so namreč omejeni z zakonodajo,” je dejal Janša. Prvak stranke je opozoril tudi na protiustavnost referenduma o evtanaziji. 

“V Ustavi RS je člen, ki pravi, da je človeško življenje nedotakljivo. Če bodo spravili skozi to vprašanje, lahko skozi glasovalni stroj spravijo karkoli, četudi je v neskladju z ustavo.“ Kot je še poudaril predsednik SDS, so to “nevarne stvari, ki vodijo v diktaturo.

Portal24; Foto: SDS