SDS predlaga referendum o testiranju funkcionarjev na droge

Foto: SDS

SDS predlaga referendum o testiranju funkcionarjev na droge

Poslanci Slovenske demokratske stranke (SDS) vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma, ki bi volivke in volivce pozval k odločitvi o uvedbi obveznega testiranja političnih funkcionarjev na prepovedane droge. Cilj predloga je nasloviti dolgoletna vprašanja glede možne prisotnosti prepovedanih substanc med politiki in zagotoviti, da visoki državni predstavniki, vključno s poslanci Državnega zbora, predsednikom republike, predsednikom vlade, ministri in državnimi sekretarji, opravljajo svoje naloge odgovorno, transparentno, nepristransko in učinkovito.

V obrazložitvi predloga SDS poudarja pomen transparentnosti in odgovornosti do državljanov, ki imajo pravico vedeti, ali funkcionarji izpolnjujejo pričakovanja v zvezi z opravljanjem svojih dolžnosti. Opozarjajo tudi na zmanjšano zasebnost posameznikov ob nastopu javnih funkcij, kar po mnenju stranke utemeljuje potrebo po takšnem testiranju.

Predlog za referendum prihaja po tem, ko je bil podoben zakon o obveznem testiranju funkcionarjev na droge že dvakrat zavrnjen v zakonodajnem postopku, saj je Državni zbor (DZ) ocenil, da bi predlog nesorazmerno posegal v zasebnost posameznikov. Tudi vlada se je izrekla proti predlogu.

Poleg predloga SDS je v parlamentarnem postopku več drugih predlogov za posvetovalne referendume, med njimi tisti o izgradnji nove nuklearne elektrarne v Krškem, o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o nastanitvi nezakonitih migrantov v Sloveniji ter o zaupanju v vlado premiera Roberta Goloba. Ti predlogi prihajajo iz različnih političnih skupin, kar kaže na širok spekter tem, ki trenutno zanimajo slovensko javnost in politično sceno.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: SDS