SDS predlagala nujno sejo o nezakonitih migracijah v Brežicah, bili so zavrnjeni

SDS predlagala nujno sejo o nezakonitih migracijah v Brežicah, bili so zavrnjeni

V luči naraščajočih nezakonitih migracij je poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve. Predlagali so, da se seja izvede v Občini Brežice, kjer je situacija najkritičnejša, vendar predlog ni bil sprejet.

SDS je upala, da koalicija ne bo nasprotovala izvedbi seje na terenu, kjer bi poslanci neposredno videli težave občanov Brežic, ki se soočajo z 80 odstotki vseh nezakonitih prehodov meje v Sloveniji. Kljub temu je predlog, ki bi omogočil sejo odbora zunaj Državnega zbora, dobil le šest glasov za in osem proti.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je izrazila razočaranje nad odločitvijo, saj je mnenja, da leva koalicija zanemarja problematiko nezakonitih migracij. “Njihov nojevski odnos do te tematike ne prinaša rešitev. Sporoča pa državljanom na naši južni meji, da so drugorazredni. Da niso pomembni in da njihove problematike ni,” je poudarila Bah Žibert.

Kljub temu je poslanka izrazila odločenost, da bo stranka SDS kot odgovorna politična sila storila vse, da bo občanom pomagala in izboljšala trenutno stanje. “V stranki SDS bomo storili vse, da jim bomo pomagali in da se stanje čimprej izboljša,” je obljubila Bah Žibert.

“Pričakovali bi, da se bosta zavzeli za slovenske državljane.”

Za predlog so glasovali poslanci Andrej Kosi, dr. Vida Čadonič Špelič, Anja Bah Žibert, mag. Branko Grims, Anton Šturbej in Žan Mahnič. Proti pa so bili Sandra Gazinkovski, mag. Tamara Kozlovič, Tereza Novak, Nataša Sukič, Tamara Vonta, Teodor Uranič, Janja Sluga in Jožica Derganc.

Bah Žibert je posebej izpostavila, da sta bili med tistimi, ki so glasovali proti, tudi poslanki, ki prihajata z območja PU Novo mesto, ki je močno obremenjeno z nezakonitimi prehodi. “Pričakovali bi, da se bosta zavzeli za slovenske državljane,” je dejala.

Poslanska skupina SDS je vložila zahtevo za sklic seje v skladu z 49. členom Poslovnika Državnega zbora, ki določa, da lahko predsednik delovnega telesa skliče sejo tudi zunaj sedeža Državnega zbora po predhodnem soglasju večine vseh članov delovnega telesa in predsednika Državnega zbora. Kljub temu predlog ni bil sprejet.

SDS je s tem predlogom želela pokazati, da so občani, ki živijo v obmejnih območjih, pomembni in da so njihove težave priznane. “Pravilno bi bilo, da bi bila ta seja sklicana na terenu in da bi ljudem tudi na ta način pokazali in izkazali, da imajo podporo vladajočih,” je poudarila Bah Žibert.

Foto: STA

Portal24