SDS Urški Klakočar Zupančič po napadu na SDS poslansko skupino napisal pismo. Na včerajšnji izredni seji DZ je predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič grobo napadla Poslansko skupino SDS. V svojem nastopu je žalila poslance. Izrekala laži, razpihovala in javno spodbujala nestrpnost ter širila sovražni govor.

Poslanska skupina SDS je predsednici DZ naslovila protestno pismo, objavljamo ga v celoti.

Pismo

Spoštovana mag. Urška Klakočar Zupančič, predsednica državnega zbora

Na izredni seji Državnega zbora RS, ki je potekala včeraj, 1. junija 2022, smo bili z vaše strani priča grobemu obračunu s Poslansko skupino Slovenske demokratske stranke. V svojem nastopu ste nedostojno in žaljivo napadli nekatere poslanke in poslance Slovenske demokratske stranke. Izrekli laži, razpihovali in javno spodbujali nestrpnost ter širili sovražni govor.

Kot predsednica Državnega zbora RS ste prva med enakimi. Vendar je dejstvo, da je vaša odgovornost v luči ohranjanja ugleda parlamenta in ravni politične komunikacije mnogo večja in bolj izpostavljena presoji javnosti. Javnost, na katero se radi sklicujete, od vas pričakuje spoštljiv odnos do vsakogar. Ne glede na to, ali ste si njim politično blizu ali ne. Vodi z zgledom, je stara modrost, ki ne bi smela biti nikoli pozabljena. Predvsem pa ne poteptana zaradi nenadzorovanih izbruhov jeze in spodbujanja nestrpnosti ter sovraštva do drugače mislečih.

»Moja prva naloga je doseči, da se v državni zbor vrne kulturno in spoštljivo javno komuniciranje. Lahko je ostro, vendar primerno argumentirano. In nikoli, nikoli osebno žaljivo,« ste 13. maja 2022 dejali ob nastopu funkcije predsednice.

Ste po manj kot mesecu dni na položaju že pozabili na izrečene besede?

Sarkazem in cinizem ste očitali nam. Čeprav ste bili prav vi tisti, ki ste bili v svojem včerajšnjem izvajanju sarkastični in cinični. Govorili ste o zavržnosti, nezakonitosti in neustavnosti z naše strani. Hkrati pa ste sami pozivali h kršenju zakonov z ustavitvijo prekrškovnih in kazenskih postopkov zoper proteste, ki niso bili prijavljeni v skladu z zakonom. Dovolili ste si izreči tudi laži. Prav šokantno je bilo, ko ste govorili o tem, da je pretekla vlada zaplinjala ljudi. Ali sploh veste, kaj ste izrekli? Se ne zavedate vse tragike in bolečine takšnih dejanj v času druge svetovne vojne?

V Poslanski skupini SDS pričakujemo vaše opravičilo za vse izrečene žalitve in laži. Prav tako pričakujemo, da boste do 27 poslank in poslancev Slovenske demokratske stranke, ki v Državnem zboru RS legalno in legitimno zastopajo skoraj 300.000 volivk in volivcev, državljanov Slovenije, imeli spoštljiv in korekten odnos.

S spoštovanjem,

Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS

Vir: SDS

Foto: SDS