Državni zbor je na izredni seji soglasno imenoval predsednike in podpredsednike nekaterih delovnih teles DZ. Predlog sklepa so v DZ vložili poslanske skupine Svoboda, SDS in SD. Štiri delovna telesa bodo vodili poslanci SDS. Stranka zaradi razreza, ki jim je dodelil le pet predsedniških mest, nanje sprva ni želela imenovati svojih članov. Nezapolnjeni ostajata še predsedniški mesti komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in ustavne komisije DZ.

Predsednica komisije za poslovnik bo Karmen Furman, komisijo za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu bo vodila Suzana Lep Šimenko, komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti bo vodila Eva Irgl, odbor za zadeve Evropske unije pa Franc Breznik. Vsi štirje so poslanci SDS.

Podpredsedniška mesta v delovnih telesih DZ bodo iz vrst SDS zasedli še Anja Bah Žibert v mandatno-volilni komisiji, Zoran Mojškerc v komisiji za poslovnik, Franci Kepa v komisiji za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Janez Magyar v komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti, Franc Rosec v odboru za gospodarstvo. Bojan Podkrajšek v odboru za infrastrukturo, okolje in prostor, Tomaž Lisec v odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Radi Gladek v odboru za finance, Anže Logar v odboru za zunanjo politiko. Dejan Halh v odboru za pravosodje, Branko Grims v odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Jožef Lenart v odboru za obrambo, Anja Bah Žibert v odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Alenka Helbl v odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter Alenka Jeraj v odboru za kulturo.

DZ še ni ustanovil Knovs, SDS z razrezom nezadovoljen

Komisija DZ za poslovnik se sicer danes v nasprotju z željo SDS ni odločila za oblikovanje razlage 4. in 6. odstavka 33. člena poslovnika DZ. Govorita o delitvi mest v delovnih telesih DZ med poslanske skupine. Ocenili so namreč, da razlaga ni potrebna. Oblikovali bodo delovno skupino, ki bo obravnavala in pripravila predlog sprememb poslovnika.

Kolegij predsednice DZ je namreč maja oblikoval razrez mest v delovnih telesih med poslanske skupine, vključno z mesti predsednikov in podpredsednikov delovnih teles. Po prvotno predlaganem razrezu je poslanski skupini SDS pripadlo šest predsedniških mest v odborih, poslancem NSi pa dve. A je takratni začasni vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat predlagal dopolnilo. Po dopolnilu NSi pripada še tretje predsedniško mesto, in sicer v komisiji za nadzor javnih financ. To je bilo sprva namenjeno poslanski skupini SDS. Kolegij je z glasovi tudi koalicije tak predlog potrdil, pozneje mu je prikimala tudi večina na plenarni seji.

V poslanski skupini SDS tako niso želeli predlagati svojih kandidatov za predsedniška in podpredsedniška mesta v delovnih telesih DZ, a so si, kot kaže premislili.

DZ tako še ni ustanovil komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, saj morajo v njej vodilne funkcije in večina članov pripadati poslancem opozicije. Ker pa poslanci SDS niso predlagali svojih kandidatov, temu pogoju še ni bilo mogoče zadostiti. Godčeva je sicer v pogovoru za STA izrazila pričakovanje, da bo njihova poslanska skupina vodila obe omenjeni komisiji.

Vir: 24UR

Foto: BOBO

By A.K.

Komentar: