SDS zahteva referenduma o zaupanju v vlado in migracijah (video)

Jelka Godec in Andrej Kosi [Foto: Zajem zaslona]

SDS zahteva referenduma o zaupanju v vlado in migracijah (video)

Slovenska demokratska stranka (SDS) je napovedala novo potezo v slovenskem političnem prostoru z vložitvijo predloga za razpis dveh posvetovalnih referendumov, in sicer razpis posvetovalnega referenduma o zaupanju v vlado Republike Slovenije in predlog za razpis posvetovalnega referenduma o nastanitvah nezakonitih migrantov v Sloveniji.

Vodja poslanske skupine SDS, Jelka Godec, je v izjavi za javnost kritično ocenila delovanje sedanje vlade, pri čemer je izpostavila, da je “imunski sistem vlade trajno poškodovan” in da je po javnomnenjskih anketah ta vlada “najmanj uspešna od vseh vlad doslej”. Kot glavni razlog za to navaja rekordno nizko podporo vladi med državljani, ki je najnižja v primerjavi z vsemi prejšnjimi vladami.

Predlagani posvetovalni referendum o zaupanju vladi bi državljane vprašal, ali podpirajo nadaljevanje mandata vlade Roberta Goloba ali se zavzemajo za predčasne volitve. Drugi predlog za referendum pa se nanaša na obravnavo in nastanitev nezakonitih migrantov, tematiko, ki je v Sloveniji pogosto vir političnih in družbenih razprav.

Kritike na račun gospodarske politike in korupcije

Godec je izpostavila več področij, kjer po mnenju SDS vlada ni izpolnila pričakovanj. Med drugim je omenila, da je 62 odstotkov slovenskih podjetij preselilo svoje poslovanje v tujino ali pa to vsaj razmišlja, kar pripisuje vladi, ki po njenih besedah ni ponudila zadostne podpore gospodarstvu v času ohlajanja evropskega gospodarstva. Opozorila pa je tudi na neizpolnjene obljube zdravstvenemu sektorju, krčenje kmetijskih zemljišč in obremenjevanje kmetijstva, težave s korupcijo znotraj vlade ter čistke v policiji in drugih javnih službah.

Pozivi k predčasnim volitvam kot rešitev?

SDS s predlogom za razpis posvetovalnih referendumov odpira vprašanje o zaupanju vladi in možnosti predčasnih volitev. Godec poudarja, da “če bo ta vlada delovala še naprej, bo podpora padla na 0 %, a takrat bo že prepozno.” Zdi se, da SDS vidi v predčasnih volitvah potencialno rešitev za trenutno politično krizo in način, kako ponovno vzpostaviti zaupanje med državljani in vladajočo strukturo.

Razkol med strankami kot odraz širših družbenih vprašanj

Predlogi za razpise referendumov so le zadnji v vrsti dogodkov, ki kažejo na poglobljen razkol med vlado in opozicijo v Sloveniji. Ta razkol ni le politične narave, ampak odraža tudi širše družbene debate o gospodarski politiki, migracijah, zdravstvenem sistemu in pravni državi. Kako se bo ta politična drama odvila, bo v veliki meri odvisno od odziva slovenskih državljanov, ki bodo morda že kmalu poklicani, da na referendumih izrazijo svoje mnenje o ključnih vprašanjih, ki trenutno delijo slovensko družbo.

“V Sloveniji se zaradi ilegalnih migrantov soočamo s porastom kaznivih dejanj”

V Sloveniji se soočamo s porastom kaznivih dejanj, ki so po trditvah iz Slovenske demokratske stranke (SDS) posledica nelegalnih migracij. Na novinarski konferenci je predstavnik SDS, Andrej Kosi, izpostavil povečanje števila nelegalnih prehodov meje, pri čemer so statistike za zadnje mesece pokazale skoraj 6500 takih primerov. Ta trend rasti se odraža tudi v številu prošenj za pridobitev statusa migranta, ki presega 6000. Kosi je opozoril na zvišana varnostna tveganja in povezavo med migracijami in rastjo kriminalnih dejanj, še posebej v območjih Ljubljane, kjer se nahajata azilna domova.

Glede na te izzive, SDS predlaga razpis referenduma z vprašanjem, ali državljani podpirajo gradnjo novih azilnih domov za ilegalne migrante. Kritizirali so tudi odločitev vlade Roberta Goloba za vzpostavitev azilnih domov v Brežicah in Središču ob Dravi, ki po mnenju SDS-a ni bila sprejeta z ustreznim premislekom o posledicah. Zato so v SDS-u podali pobudo za zakonodajne spremembe, ki bi omejile možnost sprejemanja takšnih odločitev brez predhodnega soglasja.

[Vir: RTV SLO MMC]; Foto: Zajem zaslona; Portal24