Se nam obeta nova ureditev cen naftnih derivatov?

Gorivo [Foto: Freepik]

Se nam obeta nova ureditev cen naftnih derivatov?

Ministrstvo za okolje je napovedalo spremembe v regulaciji cen naftnih derivatov, ki predvideva daljše obdobje med posodobitvami cen. Po novem predlogu, ki je trenutno v javni obravnavi, se bo obdobje za določanje cen podvojilo, saj bodo cene naftnih derivatov odslej posodobljene vsakih 28 dni, namesto trenutnih 14 dni.

Ključne točke nove uredbe

  • Obdobje posodabljanja cen: Cene bodo posodobljene vsakih 28 dni, kar naj bi prispevalo k večji stabilnosti cen.
  • Začetek veljavnosti: Nova uredba naj bi stopila v veljavo 18. junija in veljala eno leto.
  • Metodologija določanja cen: Ostaja enaka, temelji na svetovnih cenah naftnih derivatov in tečaju med ameriškim dolarjem in evrom.
  • Nespremenjene marže: Najvišje dovoljene marže za dizel, 95-oktanski bencin in kurilno olje ostajajo nespremenjene. Najvišja dovoljena marža za dizel znaša 0,0783 evra, za 95-oktanski bencin 0,0794 evra, za kurilno olje pa 0,08 evra na liter. 
  • Izjema za avtocestne servise: Regulirane cene naftnih derivatov ne bodo veljale za servise na avtocestah in hitrih cestah.

Predlog nove uredbe naj bi prinesel večjo predvidljivost in manjša nihanja cen za potrošnike. Daljše obdobje med posodobitvami cen bi lahko omogočilo podjetjem, da bolje načrtujejo svoje stroške, hkrati pa bi lahko prispevalo k večji stabilnosti trga.

Ministrstvo za okolje bo do 27. maja zbiralo pripombe in mnenja javnosti glede predlagane uredbe. Vsi zainteresirani lahko svoje komentarje pošljejo preko spletnih strani eUprave. To obdobje javne razprave nudi priložnost, da se slišijo različna mnenja in predlogi, ki bi lahko vplivali na končno obliko uredbe.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik