Preveč brezskrbna in nedostojna za državnico? Ali rušenje šovinizma in železnih pravil oblačenja državnih funkcionarjev? Se v uvodu prispevka sprašujejo na 24ur.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič s serijo uradnih sprejemov v sproščenih poletnih oblačilih sproža polemiko, ali ni kot visoka politična funkcionarka nemara šla predaleč.  Klakočar Zupančič vztraja, da ne, navaja 24ur. Kaj Klakočar Zupančič glede golih ramen, čipk, tatujev in kričečih barv svetujejo mojstri protokolarnega oblačenja?

Sprejem generalnega državnega tožilca v vzorčastem kostimu. Rokovanje s predsednikom KPK v sproščeni poletni obleki. Kratki rokavi ob obisku varuha človekovih pravic, odprti čevlji … modne kikse Klakočar Zupančič našteje 24UR. Kritiki Klakočar Zupančič zlasti kritizirajo izbiro oblačil predsednice državnega zbora. Preveč divje in vpadljivo.

24ur spomni na kritike rdečih salonarjev na ustanovni seji parlamenta. Predsednica odgovarja: “Položaj predsednice državnega zbora je zdaj zasedla ženska. In zato se ukvarjamo z njenim oblačenjem. Svet je pisan! Ima različne barve. Ljudje so različni, različnih barv. Kaj je narobe s tem?”

Urška Klakočar Zupančič, se, kot navaja 24ur, rada primerja s pokojno britansko princeso Diano, ki je vseskozi premikala meje togega kraljevega protokola.

Nasveti

Dolgoletna prva dama slovenskega protokola meni, da je treba, ko nekdo nastopi javno funkcijo, razmišljati tudi o postranskih stvareh.

“Obleka ne naredi človeka, naredi pa vtis, pa če si to priznamo ali ne. Sama sem pristaš večje svobode v oblačenju na vseh področjih, a nekje je neka meja, ki je ni varno prestopiti, kadar je nekdo na državniški funkciji.” 

Ksenija Benedetti

Kreativni direktor Aljoša Bagola, Klakočar Zupančič svetuje: “Treba je loviti ravnotežje med institucijo, pravili in jih tudi ravno prav kršiti. Tako se mi zdi, da ohraniš to svojo individualnost in zdravo uporništvo. Je pa seveda v politični funkciji treba določiti trenutke, dogodke in situacije, ko je mogoče tatuje zakriti ali ko so dovoljeni rdeči kričeči čevlji.”

Klakočarjeva, po pisanju 24ur poudarja, da je njen stil podaljšek njene politike. “Ali moramo biti res v neki povprečni sivini in ne smemo niti malo pokukati ven? Ker če bomo, bomo tarča izredno žaljivih kritik na račun izgleda.” 

Foto: EK Slovenija Twiter