Šefa švedske policije po preiskavi našli mrtvega

ByAna Koren

24. februarja, 2023
Foto: Pexels

Šefa švedske policije po preiskavi našli mrtvega

Enega najvišjih švedskih policistov so na njegovem domu našli mrtvega. Policija je dogodek opisala kot “izjemno tragičen”. Matsa Lofvinga, regionalnega vodjo policije v Stockholmu, so preiskovali zaradi odločitev, ki jih je sprejel, medtem ko je bil v domnevnem razmerju z nekdanjo vodjo policijske obveščevalne službe.

Policija je sporočila, da je bila obveščena o poškodovani osebi v Norrkopingu, 160 km (100 milj) jugozahodno od Stockholma. Njegovega življenja ni bilo mogoče rešiti, so sporočili.

Tiskovni predstavnik je za švedske medije povedal, da je policija začela preliminarno preiskavo umora, ker so okoliščine njegove smrti še vedno negotove.

Zunanja preiskava je nekaj ur prej ugotovila, da je bil 61-letni Lofving, ki je bil tudi namestnik vodje nacionalne policije, pri nekaterih odločitvah, ki jih je sprejel v zvezi z Lindo Staaf, ki je bila vodja obveščevalne službe v policijskem oddelku za nacionalne operacije (Noa) v navzkrižju interesov.

Staaf je večkrat trdila, da je bil njen odnos z Lofvingom le površen, da si nikoli nista bila blizu. Leta 2015 je bila imenovana za vodjo obveščevalne službe. Runar Viksten, posebni preiskovalec, ki je vodil pregled, ni našel dokazov, da bi bila z Lofvingom takrat v zvezi.

Preiskava

Šef policije je leta 2020 sodeloval pri dodelitvi službenega orožja, podaljšanju pogodbe in zvišanju plače. Dal ji je tudi dovoljenje za pisanje kriminalnega romana.

Čeprav njegove odločitve niso bile niti napačne niti nezaslužene, jih Lofving ne bi smel sprejeti, je ugotovil preiskovalec. Lofving je za švedsko javno radiotelevizijo v sredo povedal, da je bilo sklepe težko slišati. Poročilo je predlagalo, da bi moral izgubiti položaj vodje policije ali popolnoma zapustiti enoto.

Nekaj ​​ur preden so se pojavile novice o njegovi smrti, je Staaf dejala, da je bila dobro usposobljena za svoje delo in se počuti dobro, saj je preiskava ugotovila, da so bile odločitve o njej pravilne.

Meni je, da bi ji policija lahko dala večjo podporo. Decembra lani je za švedske medije povedala, da je bila žrtev “kampanje blatenja”.

Viksten je nameraval v sredo zvečer nastopiti na švedski televizijski, da bi razpravljal o svojih ugotovitvah, a je intervju, ko je prišla novica o smrti načelnika policije, odpovedal.

Za švedske medije je povedal, da so njegove ugotovitve ostale nespremenjene, a “ponovljanje moje kritike v televizijski oddaji ni bilo prav. Kar se je zgodilo, je izjemno tragično”.

Vodja policijskega sindikata Katharina von Sydow je dejala, da je smrt Matsa Lofvinga izjemno žalostna in da misli na njegovo družino, prijatelje in sodelavce.

vir Foto: Pexels