Seja DZ prekinjena zaradi zgroženosti

V Državnem zboru se je danes zgodil nenavaden dogodek.

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je sejo DZ prekinila zaradi zgroženosti.

Poslanka Mojca Pašek Šetinc, bivša novinarka RTV Slovenija, je med svojo razpravo predvajala posnetek klica v studio oddaje Kdo vam laže.

Oddajo vodi Boris Tomašič, na sporedu pa je na Nova24 TV. V oddajo je v terminu, ko sprejemajo klice gledalcev v živo, poklical gledalec in povedal, da se bo treba še enkrat osamosvojiti. Gledalec je Slovence tudi pozval, da naj si priskrbijo orožje.

Voditelj poslušalca med govorom ni prekinjal. Ko se je gledalec poslovil, je voditelj oddaje dodal, da je vlada na oblast prišla s krvjo in tako bo izgleda tudi odšla.

Menim, da bi voditelj oddaje moral gledalca prekiniti oz. označiti takšne pozive za neprimerne. Kaj šele potem dodajati bencin na ogenj z izjavo o tem, kako je ta oblast prišla in kako bi morala oditi.

Je pa to dober trenutek, da se poslanki Gibanja Svoboda, Urško Klakočar Zupančič in Mojco Pašek Šetinc spomni na dogajanje med vladanjem Janeza Janše.

Spomni na vse nasilne izgrede med protesti. Na tako imenovane “performanse” tudi oz. predvsem njunih podpornikov in volivcev. Spomnimo na performans s krvavimi mizami, na simbolično kamenjanje Janeza Janše, na simbolični sežig nekaterih ministrov, vandalizem, ki so ga protestniki zganjali. Na zverinsko dretje smrt janšizmu.

Ob prekinjeni seji je treba zgroženo predsednico Državnega zbora opomniti tudi na krvi željne koalicijske partnerje, na tiste, ki jih do grdih kapitalistov žene le sovraštvo in bi jih kar z bajoneti preganjali, pa vse do tistih, ki so zdaj sekretarji, a so ponosni predstavniki komunistov.

Nobena skrajnost ni dobra. Nobeno sovraštvo ni dobrodošlo. Dogajanje v oddaji je obsojanja vredno in ta komentar zagotovo ni namenjen relativiziranju.

Lahko pa se kot državljani upravičeno vprašamo, kje je vir takšnega poguma, da se kar javno poziva k smrti in pobojem. Mogoče tam, kjer se aktivistom na ulici, ki grozijo in napadajo npr. direktorja NIJZ, potem nič ne zgodi?

Za lastno psihično zdravje bi morali tudi tisti, ki so danes tako zgroženi, še pred kratkim pa so pisali, da je Janez Janša psihični bolnik in diktator, najprej pomesti pred lastnim pragom.

Če to seveda zmorejo.

Miha Kovač

Opomba: Mnenje avtorja ni nujno tudi mnenje uredništva.