Seksi skrivnost mladostnega videza s hormonom “ljubezni”

ByAna Koren

8. marca, 2023 ,

Seksi skrivnost mladostnega videza s hormonom “ljubezni”

Raziskave so pokazale kako nas hormon “ljubezni” pomlajuje. Ko ste zaljubljeni, ste poleg nenehnega omenjanja imena novega partnerja (tudi, ko nima smisla) morda opazili, da žarite od znotraj. Nova študija se je odločila pokazati, ali je skrivnost v nasmehu, ki ne zapusti ustnic, ali čem drugem.

Pilotna raziskava, objavljena v strokovni reviji National Library of Medicine, kaže, da gre za nekaj bolj pomenljivega. Strokovnjaki verjamejo, da vas lahko zaljubljenost pomladi.

Hormon sreče v koži

Gre za oksitocin, znan kot hormon ljubezni in dobrega razpoloženja. Nastaja v našem telesu med različnimi aktivnostmi – od seksa in crkljanja do masaže in kopeli. Presenetljivo je, da oksitocin ne kroži le v vaših možganih. Ta hormon se prenaša vse do povrhnjice, torej je prisoten tudi v vaši koži.

Za namene te majhne študije je dermatologinja in raziskovalka dr. Nicole Hayre naredila primerjave. Primerjala je ravni oksitocina, fotografije obraza in vprašalnike o izpostavljenosti soncu v življenju, pri šestih udeležencih, starih od 48 do 61 let. Stanje kože vsakega udeleženca je ocenila na podlagi tipičnih dejavnikov staranja kože (gube, temne lise itd.). Proučevala je ali je oseba videti starejša, mlajša ali s svojim videzom sledi svoji biološki starosti.

Višja raven oksitocina, mlajši videz

Osebe, ki so imele višjo raven oksitocina v telesu, so bile videti bolj mladostne ne glede na izpostavljenost soncu. Se sprašujete, kako je to mogoče? Poročilo navaja: “Receptor za oksitocin, ki ga najdemo na človeških fibroblastih, ko ga aktivira oksitocin, dokazano zavira sekretorni fenotip, povezan s staranjem (SASP).”

Ta aktivacija SASP sproži sproščanje vnetnih citokinov, ki prispevajo k staranju kože. Zato bi njihovo zatiranje z oksitocinom predstavljalo nekakšen zaščitni mehanizem. To seveda ne pomeni, da lahko orgazem ali peneča kopel nadomestita kremo za sončenje, ko gre za staranje ali zdravje kože. Vsekakor pa je to še dodaten razlog, ki nas spodbuja, da dajemo več ljubezni sebi in svojim bližnjim.

Če je torej čvrsta in mladostna koža ena izmed vaših želja, se poleg vsakodnevne nege obraza od zunaj, razvajajte s partnerjem ali se naročite na masažo. Razvajajte se na vse možne načine, da sprostite pomlajevalne učinke hormona sreče.

Vir Foto: Pexels