Selektor in Kolesarska zveza pojasnjujeta izbiro kolesark za OI

Urška Žigart [Foto: Zajem zaslona FB]

Selektor in Kolesarska zveza pojasnjujeta izbiro kolesark za OI

Izbira slovenske ženske kolesarske reprezentance za olimpijske igre v Parizu je dvignila veliko prahu. Najboljša Slovenka na svetovni lestvici Urška Žigart je ostala brez vozovnice za Pariz, kar je povzročilo javno nezadovoljstvo. Na kritike so se odzvali Kolesarska zveza Slovenije in selektor Gorazd Penko, ki sta pojasnila razloge za svojo odločitev.

Kolesarska zveza Slovenije in selektor Gorazd Penko so se znašli pod plazom kritik, potem ko sta bili za ekipo izbrani Eugenia Bujak in Urška Pintar. Žigart, ki je dvakratna državna prvakinja v vožnji na čas in cestni dirki, je na svetovni lestvici UCI uvrščena na 113. mesto, medtem ko sta Bujakova in Pintarjeva na 138. in 232. mestu.

Urška Žigart je na Instagramu izrazila svoje razočaranje: “Veliko je stvari, ki bi jih lahko napisala, a raje z dvignjeno glavo pišem svojo zgodbo. Ni najlažje sprejeti, a nekatere bitke so izgubljene, preden se sploh začnejo. Srečno vsem, ki so se jim sanje uresničile.” Ogorčen je bil tudi njen partner, Tadej Pogačar, ki je na omrežju X zapisal: “Tako sem jezen. Dvakratna državna prvakinja in najboljša slovenska kolesarka svetovne serije ni bila izbrana v ekipo za olimpijske igre. Brez besed.”

Žigart se je še enkrat odzvala na družbenih omrežjih: “Nisem pričakovala, da bo to doseglo takšno odmevnost, kot jo je. Z odločitvijo sem se že zdavnaj sprijaznila. Sploh ni moj namen vsiliti sodelovanja. Še posebej, ker mislim, da ne želim dirkati nekje, kjer me ne cenijo, in biti z ljudmi, ki me samo ponižujejo. Dovoljeno pa mi je izraziti nestrinjanje z izločitvijo iz izbora in opozoriti na neobstoj dejanskih objektivnih meril v postopku izbora,” je zapisala na Instagramu.

Odziv Kolesarske zveze objavljamo v celoti:

Vodstvo oz. predsedstvo Kolesarske zveze Slovenije in tudi Olimpijskega komiteja Slovenije nimata vpliva na izbor reprezentanc, ki bosta zastopali Slovenijo na Olimpijskih igrah v Parizu. Izbor reprezentančnih tekmovalk in tekmovalcev je v popolni pristojnosti selektorjev, je pa njihova odgovornost, da izberejo najboljše.

Tekmovalne kvote na OI so omejene. Pri moških imamo na voljo maksimalno kvoto štirih tekmovalcev za cestno dirko in enega tekmovalca za vožnjo na čas, ki pa mora biti potem eden izmed štirih udeležencev na cestni dirki. Pri ženskah imamo kvoto dveh tekmovalk, tako na cestni dirki kot vožnji na čas.

Trenutno poteka Dirka po Franciji, na kateri vsi naši kolesarji, ki tam tekmujejo, igrajo zelo pomembne ali celo ključne vloge in kar nas veseli je, da so vsi v odlični formi. Ker je dirka še dolga in se marsikaj lahko zgodi, v tem trenutku ne moremo vedeti, kakšna bo forma, izčrpanost oz. nasploh stanje kolesarjev. Zato bo moška reprezentanca dokončno potrjena po koncu Dirke po Franciji.

Lahko pa povemo, da sta se Primož in Tadej vožnji na čas na OI odpovedala, saj bo na programu komaj 6 dni po Touru in se na to disciplino ne bosta mogla kvalitetno pripraviti. Poleg tega je proga ravninska, kar jima ne ustreza za doseganje najvišjih mest. Jan, ki je v vožnji na čas na taki trasi odličen, pa se bo lahko pripravljal tudi za to olimpijsko disciplino. Ne glede na dokončen izbor moške reprezentance, ki bo v Parizu zastopala Slovenijo, bomo imeli izjemno močno ekipo in cilj je osvojitev kolajne.

Ženska ekipa, za razliko od moške, v Parizu ne bo najštevilčnejša in pričakovanja glede rezultata so žal nižja. Ogrodje slovenske reprezentance sestavljajo načeloma samo štiri kolesarke: Eugenija Bujak, Špela Kern, Urša Pintar in Urška Žigart, ki trenutno dirka na Dirki po Italiji. Od teh bosta na OI lahko nastopile samo dve. Na Kolesarski zvezi zagotovo želimo, da bi Slovenijo na olimpijskih igrah zastopali trenutno naši najboljši tekmovalki, je pa končna odločitev na strani selektorja.

Kolesarska Zveza Slovenije

Odziv selektorja Penka

Selektor Gorazd Penko je za Televizijo Slovenija povedal: “Zakaj te dve tekmovalki? Naštel bom čisto objektivne razloge: lani se je podeljevala kvota nacionalnim panožnim zvezam v kolesarstvu in Urška Pintar je dosegla najvišje število točk, na Mednarodni lestvici je bila tudi najvišje postavljena. Čeprav vemo, da tekmuje s klubom, ki nima prav veliko možnosti za dirke in veliko sredstev. Drugo, kronometrsko kvoto, si je privozila Eugenia Bujak, ki sem jo odlično pripravil na kronometrsko preizkušnjo na SP-ju. Dosegla je 12. mesto, česar niti slučajno nisem pričakoval. Takrat so se postavile kvote za letošnje olimpijske igre.”

Pa neizbor Urške Žigart? “Če pa pogledamo širše glede selekcije: Urška Žigart nikoli do danes na enodnevni dirki ni bila med top 30 kolesark na svetovnih prvenstvih ali enodnevni WorldTour dirki. Ne gre pa izpodbijati njene kvalitete na daljših vzponih, kakršna je bila današnja etapa na ženskem Giru. Tu ima nesporno kvaliteto.”

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona