Selitev Nove KBM: Še en velik udarec za Maribor

ByAna Koren

16. maja, 2024 , , ,
Foto: Pixabay

Selitev Nove KBM: Še en velik udarec za Maribor

Maribor, nekoč eden največjih industrijskih centrov, se že desetletja sooča z odhodi pomembnih podjetij. Zadnji udarec je napovedana selitev sedeža Nove KBM, kar pomeni, da bo mesto, ki je nekoč gostilo štiri velike banke, ostalo brez zadnje finančne institucije z glavnim sedežem. Selitev predstavlja simbolično in gospodarsko izgubo za Maribor, mnogi pa pozivajo k odločnejšim ukrepom države za decentralizacijo in ponovno oživitev mesta.

Profesor na Ekonomsko-poslovni fakulteti Borut Bratina pravi: “Selitev sedeža Nove KBM je le ena od škodljivih posledic centralizacije. Potem smo tudi tujcem, ki pridejo sem, dali signal, da če želijo imeti vse pri roki, je to v Ljubljani.”

Direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik poudarja, da je selitev mariborske banke boleč udarec, čeprav v mestu ostaja večina zaposlenih. Opozarja na pomanjkanje dialoga s politiko: “Tam, kjer imajo podjetja sedeže, več vlagajo v šport, več vlagajo v družbeno življenje, več vlagajo v razne konference in pa tudi v ostale festivale.”

Pojavljajo se tudi govorice o morebitni selitvi Pošte Slovenije

V Mariboru z nekaj izjemami, kot je Ministrstvo za digitalno prihodnost, ni sedeža državnih ustanov. Pojavljajo se tudi govorice o morebitni selitvi Pošte Slovenije. Okoli tretjina Mariborčanov pa si kruh služi v Avstriji ali Ljubljani, poroča MMC RTV SLO.

Mariborski župan Saša Arsenovič izpostavlja, da problem ne moremo reševati z gradnjo novih avtocest tam, kjer je gneča, ampak z državnimi ukrepi, ki bi delovna mesta selili v druga mesta: “Nastaja nek problem in ne moremo ga reševati tako, da tam, kjer je gneča, odpiramo nove avtoceste, ampak lahko z državnimi ukrepi poskrbimo za to, da delovna mesta, vsaj uradniška ali pa vseh agencij in vseh ostalih, kjer je to le mogoče, selimo v druga mesta.”

Država sicer sofinancira več naložb v Mariboru. Poslanka Gibanja Svoboda Lena Grgurevič pravi: “V tem mandatu načrtuje še analizo, katere zavode, agencije itd., torej z državne ravni, bi lahko prenesli še sem.” Kljub temu pa težava kronične podfinanciranosti mariborske občine ostaja.

Mariborski poslanec SDS-a Dejan Kaloh dodaja: “Vsaka pokrajina ima tudi glavno mesto, kjer je tudi potem sedež kulture, administrativno in poslovno središče regije.”

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pixabay