Selitev urgentnih ambulant pred gradnjo nove infekcijske klinike UKC Ljubljana

ByMiha Kovač

5. junija, 2024 ,
UKC Ljubljana [Foto: Zajem zaslona]

Selitev urgentnih ambulant pred gradnjo nove infekcijske klinike UKC Ljubljana

Pred začetkom gradnje nove infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bodo preselili urgentne ambulante za odrasle in otroke. Urgentna služba te klinike bo naslednjih 18 mesecev delovala v prostorih nekdanjega Zavoda za varstvo pri delu (ZVD), ki je zdaj del glavne stavbe UKC Ljubljana.

Predstojnik infekcijske klinike Matjaž Jereb je napovedal preselitev urgentnih ambulant s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v obnovljene prostore nekdanjega ZVD, ki so bili prenovljeni v času covida-19. Jereb je povedal: “Gre za v bistvu relativno nove prostore, ki so v primerjavi z našo sedanjo urgentno ambulanto modernejši in omogočajo sočasno obravnavo večjega števila bolnikov.”

Novi objekt se nahaja za pediatrično kliniko, vhod za paciente z infekcijskimi boleznimi bo s Korytkove ulice. Ambulanti bosta na novi lokaciji začeli delovati ob 12. uri. V objektu bo na voljo 12 postelj za odrasle in otroke. Jereb je pojasnil, da bodo na teh posteljah opazovali bolnike, ali potrebujejo bolnišnično obravnavo ali ne. “V kolikor potrebuje bolnišnično obravnavo, ga bomo napotili za sprejem na infekcijsko kliniko, v tem trenutku še na staro lokacijo na Japljevo ulico 2, čez dober teden pa na Vrazov trg,” je dejal.

Težave s pretočnostjo

Na dan sicer sprejmejo nekaj več kot 20 bolnikov, več otrok kot odraslih. Jereb je opozoril, da bodo tudi v novih prostorih imeli težave s pretočnostjo sistema zaradi visokega dotoka bolnikov z akutnimi okužbami. “Dnevno v povprečju pregledamo 50 bolnikov, na drugi strani smo omejeni pri številu razpoložljivih akutnih postelj, na katere lahko bolnike, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, tudi sprejmemo,” je dodal. Poleg tega primanjkuje negovalnega in administrativnega kadra ter pediatrov.

Današnja selitev je druga v nizu preselitev, saj bodo infekcijsko kliniko preselili v celoti. Bolnike enote intenzivne terapije so že v začetku aprila preselili v namensko urejene prostore diagnostično-terapevtskega servisa znotraj glavne stavbe UKC. Čez približno teden dni bodo bolnišnično dejavnost preselili v negovalno bolnišnico na Vrazovem trgu, specialistične ambulante pa bodo še naprej delovale na Poljanskem nasipu. Doslej so imeli na infekcijski kliniki okoli 70 postelj, na Vrazovem trgu pa jih bo okoli 60.

“Razmere, v katerih v tem trenutku delujemo, niso ustrezne in nujno potrebujemo nove prostore. Ti koraki so vsekakor pozitivni in verjamem, da gremo v pravo smer,” je poudaril Jereb. Izrazil je prepričanje, da bodo uspeli loviti vse postavljene roke in da bodo v prihodnjih dveh letih pridobili nove, moderne prostore. Na infekcijski kliniki se sicer bojijo zimskih mesecev, ko poraste število bolnikov z respiratornimi okužbami, in že razmišljajo o morebitnih rešitvah.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona