Senator Mark Kelly: Incident nad Črnim morjem kaže, kako nesposobni so Rusi

ByAna Koren

21. marca, 2023 ,

Senator Mark Kelly: Incident nad Črnim morjem kaže, kako nesposobni so Rusi

Senator Mark Kelly, ki je z ruskimi piloti letel kot bojni pilot ameriške mornarice in kot astronavt Nase, je dejal, da incident, ki se je nad Črnim morjem zgodil prejšnji teden, ko je rusko lovsko letalo polilo gorivo in nato zarezalo v propeler drona ameriške vojske, kaže, kako “nepremišljeni” in “nesposobni” so Rusi.

“Nisem presenečen nad tem. Mislim, letel sem z ruskimi piloti, lovskimi piloti, ki niso mogli leteti v formaciji. In gledal sem ta videoposnetek in precej očitno je, kaj se je zgodilo. Izgubil ga je izpred oči in se zaletel vanj,” je Kelly dejal Jakeu Tapperju s CNN v oddaji “Stanje unije” v nedeljo.

Dve ruski lovski letali Su-27 sta v torek prestregli brezpilotno letalo ameriške vojske MQ-9 Reaper, ki je letelo nad mednarodnimi vodami nad Črnim morjem. Reaktivna letala so na brezpilotno letalo izlila gorivo, en curek pa je nazadnje zarezal v propeler drona. Dron je na koncu strmoglavil v vodo.

Analiza think tanka je pokazala, da gre za agresivno sporočanje Rusije. Ameriški uradniki so dejali, da je do incidenta najverjetneje prišlo zaradi tega, ker Rusi niso znali leteti.

Incident je dodatno poslabšal napete odnose med Washingtonom in Kremljem, odkar je Rusija februarja lani napadla Ukrajino.

Kelly je incident z bojnim letalom primerjal z “nesposobnostjo, ki jo vsak dan vidimo na bojišču v Ukrajini. Zato so izgube, ki jih trenutno trpijo Rusi, res visoke. Na tej točki mislim, da bi bila najboljša izbira za Vladimirja Putina, da reče: ‘Hej, to ne deluje,’ in mora ustaviti to nezakonito invazijo.”

vir Foto: Wikipedia